Hirdetés

Attilio Fontana közösségi oldalán jelentette be, hogy a karantén idejére bezárkózik lakásába.

Semmilyen tünetem nincsen, és a munkámat tovább folytatom – hangsúlyozta. A videóüzenetben Fontana felvett egy szájmaszkot.

Ezzel egy időben Giuseppe Sala milánói polgármester szintén közösségi oldalán Lombardia és a város „újraindítását” szorgalmazta.

„Senkinek sem tetszik az üres Milánó!” – jelentette ki. Sala elsőként a múzeumok újranyitását kérte, hétfőtől újrakezdődhetne a tanítás is. A Scala milánói operaház viszont közölte, hogy egyelőre nem nyitja újra kapuit az egyik kórustag megbetegedése miatt. A szomszédos Piemont kormányzója, Alberto Cirio is a „normalitáshoz” való visszatérést szorgalmazta, mivel a több mint 4 millió lakosú régióban csak 3 beteget tartanak számon.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter szerda esti parlamenti beszámolójában ismételten együttműködésre szólította fel a tartományokat, kiemelve, hogy az egészségügyi szakértőknek kell dönteniük a teendőkről.

A legutolsó adatok szerint Olaszországban több mint 400 személy tesztje bizonyult már pozitívnak a Kínából kiindult és elsősorban ott fertőző koronavírusra, 12-en veszítették életüket. Jelenleg 12 tartományban regisztráltak beteget, a legutolsót az olasz csizma sarkában, Tarantóban. A férfi a jelentések szerint szintén az észak-olaszországi gócpontok területén járt. Abruzzo tartomány is jelezte, hogy egy olasz turista a vírus tüneteivel jelentkezett Teramo kórházában.

A betegek száma hét nappal ezelőtt emelkedett meg ugrásszerűen: kezdetben napi több mint 100 százalékkal nőtt a fertőzések száma, azóta viszont már napi 20 százalékra csökkent az óvintézkedéseknek köszönhetően. A hatóságok a tesztelést is módosították. Korábban, ha fertőzöttet azonosítottak, mindenkit ellenőriztek, akivel kapcsolatba került, mintegy tízezer vírustesztet végeztek, ezentúl azonban csak azokat tesztelik, akik a betegség tüneteit mutatják. Az olaszországi betegek több mint fele nem szorul kórházi kezelésre. Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője máris hangsúlyozta, hogy a több mint 400 olaszországi esetből 190-et tartanak „központilag” is megállapítottnak.

Dánia és Észtország csütörtökön bejelentette, hogy ott is megjelent az első új koronavírusos eset.
A helyi egészségügyi hatóság közleménye szerint Dániában egy férfiről van szó, aki a közelmúltban Észak-Olaszországból tért vissza, és megmutatkoztak nála a kór tünetei, a köhögés és a láz. A férfi családjával a múlt héten Lombardiában síelt, ahonnan hétfőn tért haza feleségével és fiával. Nála ugyan kimutatták a kórt, a családtagoknál viszont nem – derül ki a közleményből.
A férfi állapota jó, a család otthonában van karanténban, mindennap kapcsolatban állnak a dán fővárostól, Koppenhágától keletre található Roskilde kórházával. A hatóságok jelenleg vizsgálják, hogy kikkel voltak közeli kapcsolatban. A vírusfertőzés esélye akkor jelentkezik, ha a vírushordozó legalább kétméteres távolságon belül állt kapcsolatban más emberekkel.
A beteg a TV2 dán televízió egyik munkatársa.
Dániában a hatóságok egyelőre nem korlátozták a beutazást az országba, egyben kijelentették, hogy megemelkedett ugyan a vírus behurcolásának kockázata, ám azt egyelőre csekélynek tekintik.
Észtországban is kimutatták az első új koronavírusos megbetegedést – jelentette be csütörtökön Tanel Kiik szociális miniszter. Iráni állampolgárról van szó, akinek állandó lakhatási engedélye van Észtországban. A közlés szerint a fertőzött személy szerda este tért vissza Iránból.
Litvániában a kormány szerdán országos rendkívüli állapotot rendelt el az egészségügyi minisztérium javaslatára az új típusú koronavírus terjedése miatt. A lépés lehetővé teszi az óvintézkedések jobb összehangolását, növeli az illetékes hatóságok munkájának hatékonyságát, és egyszerűbbé teszi az országos egészségügyi tartalékokhoz való hozzáférést. Litvániában mintegy 800 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt, akik a közelmúltban Kínában vagy Észak-Olaszországban jártak. A járvány sújtotta térségekből érkező utasokat a litván repülőtereken előzetes orvosi vizsgálatnak vetik alá, kikérdezik őket, elkérik elérhetőségüket, és tudatják velük az esetleges további teendőket.

Egyre több bírálat éri a Giuseppe Conte vezette kormány kommunikációját is, amely az első napokban nem tudta megfékezni a vírustól való félelem terjedését. Matteo Renzi, az Élő Olaszország (IV) kormányerő vezetője ismételten felvetette, hogy Contét „egységkormánnyal” kell helyettesíteni. Matteo Salvini, a Liga és a jobboldal vezetője is úgy látja, Giuseppe Contéval és a koronavírussal az ország „elsüllyed”.

Az egészségügyi hatóságok felszólították a sajtónak az érintett tartományokban dolgozó munkatársait, hogy amikor hazatérnek, ezt jelezzék az illetékes orvosoknak. A koronavírus-fertőzés miatt lehet, hogy elhalasztanak egy szenátusi bizottsági szavazást Matteo Salvini egy újabb mentelmi ügyében is. Az MSC olasz hajózási társaság egyik óceánjárója jelezte, hogy már több közép-amerikai kikötőbe nem tudott behajózni a helyi hatóságok tiltása miatt. Az MSC szerint nincsen beteg a hajón.

Kína római nagykövetségének honlapja folyamatosan köszönetet mond az olaszoknak a helyzet kezeléséért, és a két nép közötti barátságot élteti.

A koronavírus -fertőzéstől érintett Olaszországgal szembeni nemzetközi félelmek eloszlatását szorgalmazta Luigi Di Maio külügyminiszter a külföldi sajtónak tartott tájékoztatón csütörtökön, hangsúlyozva, hogy a lombardiai és venetói gócpont a teljes olasz lakosság kevesebb mint 0,1 százalékát érinti.
Kérte, hogy külföldön is kövessék az olasz polgári védelmi hatóság naponta kétszer közölt adatait, ez az egyetlen hivatalos és pontos információforrás.
A miniszter kiemelte, hogy a koronavírus-fertőzésnek továbbra is két gócpontja van, ahol vasárnaptól vesztegzár alatt élnek a lakosok. Lombardiában Lodi város térségéről van szó, Venetóban pedig Vo’ Euganeo kisvárosról: ezek összterülete nem éri el a teljes nemzeti terület egy százalékát. Az itt élők pedig az olaszországi összlakosság 0,1 százalékát teszik ki.
Luigi Di Maio álhíreknek nevezte a különböző tartományok, városok „gyakran alaptalan” bejelentéseit. Példaként említette, hogy Piemont tartomány is napokig a járvány sújtotta térségek között szerepelt, pedig ez nem felel meg a valóságnak. Hozzátette, több olasz polgármester magától bezáratta az iskolákat, miközben nem volt rá szükség. Külföldön leállították az Olaszországba tartó járatokat, vagy azt tanácsolták a lakosságnak, ne utazzanak Olaszországba.
„Nincsen járvány Olaszországban. Megbízható ország vagyunk, a külföldieknek nem kell félniük hozzánk utazni” – jelentette ki Luigi Di Maio. Kifejtette, az olasz hatóságok nem akarják „minimalizálni” a helyzetet, de az Olaszországról elterjedt „rémhírek” súlyos kárt okozhatnak a gazdaságban, elsősorban az idegenforgalomban. Az álhírek tönkreteszik az olasz egészségügy, a tudósaink, orvosaink reputációját is – tette hozzá.
Átlátható, helyes, felelősségteljes információszolgáltatást szorgalmazunk – jegyezte meg az olasz diplomácia vezetője. Hozzátette, hogy külföldön az olasz diplomáciai képviseletek szorosan együttműködnek a helyi kormányokkal a lehető leggyorsabb és legpontosabb adatközlés érdekében.
Luigi Di Maio elmondta, hogy Olaszországban több mint tízezer koronavírus-tesztet végeztek. „Nem bűnhődhetünk azért, mert túl sok ellenőrzést végeztünk” – jelentette ki Di Maio.
Roberto Speranza egészségügyi miniszter is európai és nemzetközi összefogást sürgetett, hangsúlyozva, hogy Olaszország elszigetelése nem jelent megoldást.