Az áthelyezett embereknek 14 napot karanténban kell tölteniük a hajón, amely egyike azoknak, amelyeket az olasz kormány bérelt ki, hogy elhelyezzék rajta a menedékkérőket, miután Lampedusa polgármestere és Szicília kormányzója is arra panaszkodott, hogy a zsúfoltság miatt terjedni kezdhet az új típusú koronavírus.

Hirdetés

Salvatore Martello lampedusai polgármester arról számolt be, hogy 752 embert helyeztek át a komphajóra. A vöröskereszt szerint egyikük sem fertőzött. A hajóra szálláskor és kiszállás előtt is tesztelik őket. Ha letelik a 14 nap, Szicíliára vagy Olaszország más részeibe viszik őket, ahol kivárhatják menedékkérelmük elbírálását.

A komp a szeles idő miatt nem tudott kikötni Lampedusán, ezért a parti őrség egy halászhajó közbeiktatásával szállította őket a hajóra kis csoportokban, ami nyolc órán át tartott. Hétfőn további embereket helyeznek majd el egy másik hajón is.

Olaszország a világjárvány kezdetekor lezárta kikötőit a tengeren felvett embereket szállító civil hajók előtt egészségügyi okokra hivatkozva. A korábbiakkal ellentétben azonban idén több olyan menedékkérő érte el Olaszország, a többi között Lampedusa partjait, akiket nem kellett civil hajóknak felvenniük, hanem önerőből eljutottak a partokig. Az érkező menedékkérők többsége nem jogosult menekültstátusra vagy más oltalomra, mert nem erőszak vagy üldöztetés, hanem a szegénység elől menekülnek. Kérelmük elbírálása azonban éveket is igénybe vehet, és Olaszország a legtöbb esetben nem tudja őket hazatoloncolni, mert csak néhány országgal kötött visszafogadási megállapodást.

Korábban írtuk