Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Ugyanannyi kártérítést kér az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyváradi székházára kitűzött magyar zászló meggyalázójától, amennyi bírságot Szováta korábbi polgármesterének kell fizetnie, amiért elmulasztotta eltávolítani a székely zászlót a városházáról. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A párt azt követően jelentette be a kárigényét, hogy a rendőrség közölte: azonosította a személyt, aki 2018 utolsó napján megpróbálta felgyújtani az RMDSZ Bihar megyei szervezetének székházára kitűzött magyar zászlót. Az elkövető egy 21 éves nagyváradi lány, akit rongálás miatt állítottak elő. 

A szimbólumgyalázást lefilmezte egy járókelő, akinek a közbelépése nyomán a fiatal lány végül elállt a gyújtogatási szándékától. Az EMNP korábban feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen etnikai gyűlöletkeltés miatt, ezért a rendőrség értesítette, hogy az elkövető azonosítása után bekapcsolódhat az eljárásba.

Az EMNP Bihar megyei szervezete keddi közleményében arra emlékeztetett, hogy tavaly nyár óta négy alkalommal érte támadás az RMDSZ-székház magyar zászlaját, és a korábbi esetek elkövetőjét nem sikerült azonosítani. 

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke közölte: a párt él a lehetőséggel, és 42 642 lejes (közel hárommillió forint) kártérítést követel a gyújtogatótól. 

„Azért döntöttünk ezen összeg mellett, mert tavaly nyáron ennyire büntette a marosvásárhelyi táblabíróság Péter Ferencet, korábbi szovátai polgármestert, jelenlegi Maros megyei tanácselnököt, amiért nem távolította el a városháza épületéről a székely zászlót. Ha a román állam közösségi jelképünk használatáért ekkora büntetést szabott ki, mi sem kérhetünk kevesebbet most, amikor ilyen nyíltan támadják meg szimbólumunkat, melynek ugyanakkor – más jelképeinkhez hasonlóan – felbecsülhetetlen eszmei értéke van” – idézte a közlemény Csomortányi Istvánt. 

A politikus hozzátette: ha az eljárás végén megítélik a pártnak az összeget, azt a hasonló helyzetekhez kapcsolódó jogsegélyszolgálatra, valamint a magyar kárvallottak megsegítésére használják fel.