Fotó: Shutterstock.com/klevo
Hirdetés

Az amerikai alapítású vállalat akár 50 ezer dollárt is folyósíthat olyan érintett dolgozóinak, akiknél például poszttraumás stressz szindrómát diagnosztizáltak – közölték a panaszosok ügyvédei helyi idő szerint kedden.

A Facebooknál dolgozó tartalomellenőrök munkájuk során rendszeresen kénytelenek erőszakos, bántalmazást mutató képeket, felvételeket megtekinteni.    

A cég egyik volt moderátora 2018 augusztusában perelte be a Facebookot, arra hivatkozva, hogy poszttraumás stressz szindrómája lett, miután kilenc hónapon keresztül a közösségi hálóra kirakott tartalmakat vizsgálta. Az ügyben született megállapodás még bírói jóváhagyásra vár, de elméletileg több mint 10 ezer olyan kaliforniai, texasi, arizonai és floridai emberre érvényes lesz, akik 2015 óta a Facebook alkalmazásában álltak. A panaszosoknak a cég legalább 1000 dollárt köteles lesz kifizetni.     A vállalat azt is bejelentette, hogy a jövőben lépéseket fog tenni a moderátorok mentális egészségének megőrzése érdekében. A vizsgálatra váró videókat például hang nélkül, fekete-fehérben fogják ezentúl megnézni a moderátorok. A munkakörre jelentkezőket pedig alkalmassági vizsgálat alá fogják vetni.

Korábban írtuk