Spanyolország a bevándorlók új célpontja, itt érnek partot az Afrikából útnak indulók. Rendszerint illegálisan érkeznek az unióba, úti céljuk Németország vagy Franciaország. Spanyolország egyébként további közel egymilliárd eurós támogatást kap, a rendkívüli uniós támogatást az Európai Bizottság a fokozódó migrációs nyomással indokolta.

Fotó: MTI/AP/Marcos Moreno

Fotó: MTI/AP/Marcos Moreno

A közelmúltban napvilágot látott egy videó, amelyen egy motoros gumicsónakkal partot ér körülbelül harminc bevándorló, majd a strandolókon keresztül a közeli erdő felé veszik az irányt – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Kérdés, hogy vajon ilyen esetben nincs senki, aki szólna a hatóságoknak, hogy illegálisan érkeznek bevándorlók az Európai Unió területére.

Horváth József, biztonságpolitikai szakértő szerint a helyzet ennél sokkal rosszabb, ugyanis ha „kiterjesztjük a képet” láthatjuk, hogy a gumicsónak mögött ott volt a spanyol parti őrség hajója is. A televíziók sokszor úgy kommentálják a hasonló eseteket, hogy a parti őrség hajói nem érték utol a kis gumicsónakot. A szakértő ezt hazugságnak nevezte, hiszen ha az lett volna a hatóságok szándéka, akkor megtehették volna.

A szakértő hangsúlyozta: a parti őrség emberei félnek, hogy a médiumokban negatív színben tüntetik fel őket. Mivel új spanyol kormány van, amitől nem kaptak konkrét utasítást a hatóságok, ezért azok passzív rezisztenciába menekülnek – fogalmazott a szakértő.

Az Európai Unió és Brüsszel mit tesz, hiszen látványosan illegális bevándorlók érkeztek, akiket a hatóságok nem fékeztek meg? – vetődött fel a kérdés a Kossuth Rádióban. Nógrádi György egyetemi tanár szerint ez Budapestről nézve így van, azonban Brüsszel ezt másképp látja. Brüsszel továbbra is abban a tévhitben él, hogy nagyon jó az, hogy a bevándorlók Európába érkeznek, pótlólagos munkaerőként tekintenek rájuk.

Spanyolországban a jelenlegi baloldali kormány azt csinálja, amit Brüsszel diktál, folyamatosan egyeztet Soros Györggyel, és pénzeket kap Brüsszeltől azért, hogy ezeket a migránsokat befogadja – jelentette ki Nógrádi György. Hozzátette: a probléma csupán az, hogy ezek a bevándorlók nem Spanyolországban akarnak élni, ezért később tovább mennek Európa leggazdagabb országai felé, mint például Németország, Ausztria, Svájc, a Benelux államok és a skandináv zónába.

A szakértő szerint a migránsok újra megindulhatnak, átvágva Franciaországon, ahol a törvényeket az elmúlt napokban szigorították. Onnan Németország felé veszik az irányt, azonban „a németek mélységi felderítést végeznek majd, mélységi elhárítást”, illetve védik a határokat Németország dél-nyugati szakaszán, amerre a migránsok jöhetnek. Nógrádi György szerint a helyzet ezen a területen tehát katasztrofális.

Horváth József ezzel szemben úgy fogalmazott: tart tőle, hogy a bajorországi választásoknak szólnak az elmúlt napok bejelentései, mint a francia szigorítás és a német határvédelem. Véleménye szerint tisztában kell lenni azzal, hogy a francia-német határon villamossal is át lehet kelni, vagy akár autóval is mindenféle ellenőrzés nélkül. A német szigorítás célja, hogy ezt megállítsák – tette hozzá Horváth József.

Több európai ország is, ahogy Spanyolország, fogadott be migránsokat. Nógrádi György szerint Soros Györgynek alapvető célja az, hogy behozza a migránsokat Európába. Elképzelése szerint évente egymillió migránst Európában kellene szétosztani. Az egyetemi tanár feltette a kérdést, hogy ha Soros ennyire a szívén viseli a migránsok sorsát, miért nem viszi őket az Egyesült Államokba, ahol egyesével vizsgálják át az országba érkezőket.

A teljes beszélgetést erre a linkre kattintva hallgathatják meg.