Bár Romániában hagyománynak számít a nemzeti ünnepen a katonai felvonulás, a közelben zajló ukrajnai háború miatt az idei seregszemle, amelyen számos NATO-szövetséges alakulat is képviseltette magát, erődemonstrációnak is beillett.

Hirdetés
Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda
Román kadétok készülődnek az ország nemzeti ünnepe alkalmából tartandó katonai parádéra Bukarestben 2022. december 1-jén

A számos televíziócsatorna által élőben közvetített felvonulást, amelyet Klaus Iohannis államfő, Nicolae Ciuca miniszterelnök és Marcel Ciolacu házelnök, valamint számos intézményvezető, magas rangú katona és külképviseleti vezető jelenlétében rendeztek meg, a hideg, esős idővel dacolva több ezres tömeg nézte végig a helyszínen.

A parádén a román hadsereg, a belügyminisztérium és több NATO-tagállam díszegységeinek mintegy 1500 fegyverese vonult fel a fegyvernemére jellemző több mint 120 járművel, illetve haditechnikával, a légierő bemutatója azonban – amelyhez a tervek szerint Romániában szolgálatot teljesítő amerikai, kanadai, spanyol és olasz harci repülők is csatlakoztak volna -, a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt.

Romániában a nemzeti ünnepen rendezett felvonulás az egyedüli alkalom, amikor az adófizetők élőben megtekinthetik azt a haditechnikát, amelyre évente több mint hárommilliárd eurót, vagyis a GDP két százalékát költik. A román vezetők az ukrajnai háború kitörése után bejelentették, hogy jövő évtől kezdődően a GDP 2,5 százalékának megfelelő összeget fordítanak védelmi kiadásokra.

Korábban írtuk

A diadalív alatt egyebek mellett a Romániában létesült nemzetközi NATO-dandár Piranha-5 típusú, nyolckerék-meghajtású páncélozott csapatszállító járművei, az Egyesült Államoktól 1,5 milliárd dollárért vásárolt HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi sorozatvetők vonultak fel, és megtekinthetett a közönség egyet azokból a Patriot típusú légvédelmi ütegekből is, amelyek beszerzésére a 10 milliárd eurós román haderőfejlesztési program közel egyharmadát költik.

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal. Az első világháborút a győztes oldalon befejező Románia másfél évvel később, az 1920. június 4-i Trianoni békeszerződés révén érte el Erdély elcsatolásának nemzetközi elismertetését.