Fotó: shutterstock, illusztráció

Katowicében, a sziléziai vajdasági székvárosban felavatták csütörtökön az 1956-os magyar forradalmat segítő lengyelek előtt tisztelgő emlékművet, az ünnepség a hagyományos katowicei Magyar Nap része volt.

A belvárosi Józef Rostek téren az 1956-os Emlékbizottság támogatásával létesített emlékmű két egymással összekapcsolt, lengyel és magyar nyelvű táblából áll, melynek két szárnya felett emberi alakok alkotnak egy boltozatot.

„Katowice társadalmának áldozatkészsége tovább élt a forradalom elfojtása után, a megtorlások idején is” – áll a magyar nyelvű táblán, mely arra is emlékeztet, hogy „az anyagi támogatás és a magyar sebesültek számára tömegesen adott vér a nemzeteinket évszázadok óta összekötő magyar-lengyel barátság kifejezése volt”.

Az avatáson beszédet mondott Katowice főpolgármestere, Marcin Krupa, aki hangsúlyozta: a lengyeleket és a magyarokat „rendkívüli barátság, történelem, testvériség” köti össze, valamint „mindenekelőtt szolidaritás, különösen az országaink történetében előforduló nehéz időkben”.

Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet elmondta: a lengyelországi levéltárakban csupán három olyan filmrészlet található, melyek az 1956-os magyar forradalomnak segítséget nyújtó lengyeleket örökítették meg. Az egyiken éppen a katowicei lakosok látszanak, akik „hosszú sorokban állnak, hogy vért adjanak magyar testvéreiknek”.

A magyar nagykövet felszólalásában azt is megköszönte, hogy a Katowice melletti Murckiban ápolják a második világháború végén szovjet katonák által a környéken kivégzett 29 magyar katona nemrégen felújított síremlékét. A magyar küldöttség csütörtök este mécsest gyújtott a murcki sírnál.

A katowicei Magyar Nap keretében csütörtök este még Lengyelek a magyaroknak címmel koncertet is tartanak a helyi zeneakadémián.

A katowicei Magyar Nap a sziléziai születésű, Magyarországon a második világháború idején a lengyel menekültek vezetőjeként tevékenykedő és zsidómentő Henryk Slawik és a lengyel menekülteket segítő idősebb Antall József emlékének megörökítésével áll kapcsolatban. Először 2010-ben tartották, és ez alkalomból Lech Kaczynski akkori lengyel államfő post mortem magas állami kitüntetéseket adományozott Slawiknak és Antallnak. A két nemzeti hős közös emlékművét 2015-ben avatták fel a belvárosi Nemzetközi Kongresszusi Központ előtt.

MTI