A Svéd Bevándorlási Hivatal szerint egyre több háborús bűnösre bukkannak a menedékkérők között – olvashatjuk a Breitbart London cikkében


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Míg 2014-ben a Svéd Bevándorlási Hivatal tizenkét olyan menedékkérőt jelentett fel, akik feltételezhetően háborús bűnösök, addoi ez a szám 2017-ben már ötvenkettő volt.

Svédországban az elmúlt évben négy háborús bűnöst ítéltek el, az egyikőjük – egy 48 éves férfit – hét embert gyilkolt meg Szíriában. 

Az efféle nyomozások hosszú időn át tartanak és sokba kerülnek, ráadásul ahhoz, hogy legyen eredményük, szükség van idegen kormányok együttműködésére.

Patricia Rakic Arle, a háborús bűnökkel foglalkozó bizottság elnöke azt nyilatkozta: “Az ügyek fele Szíriában és Irakban történt esetekkel függ össze, és léteznek még szorványos esetek olyan országokkal összefüggésben, ahol van vagy volt [háborús] konfliktus”.
Hozzátette: “Sokat kell utaznunk, hogy meghallgassuk a sértetteket. Egy olyan nyomozás során, amely azt hivatott kideríteni, milyen részt vállalt valaki a ruandai népirtásban, normál esetben hat-hétnapos utakra van szükség. Eddig három ilyen nyomozást vezettünk már le”.

A Breitbart London cikke felidézi, hogy Svédországban az elmúlt év szeptemberében nyolc hónapnyi börtönbüntetésre ítélték az országba menekültként érkezett Mohammad Abdullaht, aki egy olyan fotót tett közzé magáról, amelyen egy holttestet taposva pózolt. Henrik Attorps ügyész eredetileg megpróbálta gyilkossággal vádolni Abdullaht, ám nem tudta bizonyítani, hogy a képen szereplő embert ő ölte meg.

A svéd belbiztonsági hivatal még múlt nyáron tett nyilatkozata szerint 2015 óta döbbenetes mértékben megugrott a skandináv államban tartózkodó iszlám szélsőségesek száma is: a 2010-ben ismert kétszázról immáron kétezerre.

(demokrata.hu)