A tárcavezető szerint a fehérorosz oldalon kis sátortáborokat létesítettek a litván határon illegálisan átkelni vágyó migránsok elszállásolására. Hozzátette: Litvánia továbbra sem engedi át őket a határon, de a határőrségtől élelmiszerből, ruhából és cipőből álló segélycsomagot kapnak.

Hirdetés

Attól még, hogy az emberek mezítláb érkeznek a határhoz, nem fogjuk beengedni őket

– szögezte le Bilotaite.

Rimantas Petrauskas, a litván határőrség parancsnokának helyettese elmondta, hogy kilenc migránst már egészségügyi létesítménybe kellett szállítani. Azonban ennél sokkal többen vannak, akik nem az időjárásnak megfelelő öltözetben érkeznek a határhoz, és megpróbálnak átkelni Litvániába – idézte a BNS balti hírügynökség a tisztségviselőt.

Hivatalos adatok szerint január óta több mint tízezer migránst tartóztattak fel a fehérorosz-litván határon. A litván belügyminiszter hangsúlyozta: reméli, hogy a nemzetközi szervezetek is felfigyelnek a helyzetre, amelyet már jelzett az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és a Nemzetközi Vöröskeresztnek. A vilniusi kormány szigorú bevándorlási politikája miatt bírálatok kereszttüzében áll.

Litvánia közel 680 kilométeres határon osztozik Fehéroroszországgal, amely egyben az Európai Unió külső határa. 2021 nyarán és őszén emberek ezrei próbáltak meg illegálisan bejutni az Európai Unióba ezen a szakaszon. Brüsszel azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szervezetten szállít migránsokat válságrégiókból az EU külső határához.

Korábban írtuk