Fotó: MTI/AP/DPA/Kay Nietfeld
Robert Habeck és Annalena Baerbock, a német Zöldek társelnökei, Volker Wissing, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) főtitkára és Christian Lindner, az FDP elnöke (b-j) a szeptember végi szövetségi parlamenti választáson győztes Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) a kormányalakításról folytatott megbeszélésre érkezik Berlinben 2021. október 11-én
Hirdetés

Hozzátette: a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a liberálisok hetekig vitáztak arról, hogy melyik párttal alakítsanak koalíciót. A liberálisok a CDU/CSU-t, míg a szociáldemokraták a Zöldeket akarta a kormánykoalícióban látni.

Nógrádi György hangsúlyozta: a liberálisok kényszerből mennek bele ebbe a koalícióba, mert nincs másik lehetőségük, de ha a CDU/CSU megerősödik, akkor bármi megtörténhet. Jelenleg csak papíron van CDU, a pártban egy teljes csőd ment végbe, a párt elnöke lemondott, helyére pedig öten akarnak pályázni a januári rendkívüli pártkongresszuson – fogalmazott a szakértő, aki a miniszteri pozíciók elosztása terén is óriási vitákra számít.

Elmondta: a tervek szerint a december elején alakuló új kormány bevezeti a 12 eurós minimál órabért, megígérték, hogy évi 100 ezer új lakást építenek, 2030-ra végett vetnek a szénkitermelésnek, nem lesz vagyonadó és örökösödési adó sem.

A biztonságpolitikai szakértő kitért arra is, hogy Németországban is megnőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Korábban Németországban hetente 100 ezer emberre 2 beteg, múlt héten pedig már 100 fertőzött jutott. A németországi egészségügyi miniszter korábban jó döntéseket hozott, de most a német egészségügy az összeomlás szélén áll. Úgy próbálják megoldani a problémát, hogy szegényebb országokból gyűjtenek orvosokat és egészségügyi dolgozókat, mivel a német orvosok a nagyobb fizetés miatt Svájcba települtek át – magyarázta Nógrádi György.

Korábban írtuk