Öt évvel ezelőtt történt, hogy Blaine Adamson, egy Kentucky állambéli pólónyomó vállakozás tulajdonosa nem volt hajlandó egy meleg büszkeségről szóló eseményre felsőrészeket készíteni. Ezért természetesen azonnal be is perelték őt. A per pár napja már a fellebbviteli bíróságig is eljutott.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Bár Blaine Adamson vallási okokra hivatkozva utasította el a megbízást, hogy cége, a Hands On Originals – amelynek weboldala szerint a cég egy “keresztény divatáru-kereskedő” – a Meleg és Leszbikus Szolgáltatások Egyesülete (Gay and Lesbian Services Organization, GLSO) számára pólókat készítsen, ugyanakkor maga helyett beajánlott egy másik céget, amely ugyanannyiért végezte volna el a feladatot, mint az övé.

Bár a megrendelőket így semmiféle üzleti hátrány nem érte volna, köszönetképpen és a szexuális beállítottság miatti megkülönböztetés miatt a GLSO legott panaszt tett Adamson vállakozása ellen.

A Lexington-Fayette Megyei Emberjogi Bizottság pedig Adamsont bűnösnek találta

A vállalkozó nem hagyta annyiban az esetet, és először a Fayette megyei bírósághoz fordult, amely megsemmisítette az emberjogi bizottság döntését, ám az ügy ezt követően Kentucky állam fellebbviteli bíróságára került, s az aztán 2-1 arányban a nyomdatulajdonosnak adott igazat.

A Szabadságvédő Szövetség (Alliance Defending Freedom), amely Adamson jogi képviseletét látta el, a döntés kihirdetését követően egy nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írták, “A Kentucky állambéli fellebbviteli bíróság szerencsére felismerte, hogy Blaine-nek alkotmányos joga nem kinyomtatni olyan üzeneteket, amelyekkel nem ért egyet. […] Függetlenül attól, ki miben hisz, mindannyiunknak meg kell állapodnunk abban, hogy az államnak nincs joga senkit arra kényszeríteni, hogy olyan ideákat fejezzen ki vagy hirdessen, amelyekkel nem ért egyet”. 

DailyWire.com, demokrata.hu