Hirdetés

A feltételezett elkövetőt elfogták, majd egy másik férfit is őrizetbe vettek a támadással összefüggésben. Rendőrségi tájékoztatás szerint a fő gyanúsított egy 18 éves, pakisztáni születésű férfi, a másik pedig egy 33 éves, algériai származású férfi, egyelőre vizsgálják milyen kapcsolatban állnak egymással.

Később az AFP hírügynökség bírósági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy öt további – 1983 és 1996 között született – férfit is őrizetbe vettek Párizs egyik külvárosában.

Délután a helyszínre ment Jean Castex miniszterelnök Gerald Darmanin belügyminiszterrel és Anne Hidalgóval, Párizs polgármesterével. Castex válságtanácskozást hívott össze, egyúttal közölte, hogy két újságírót támadtak meg, állapotuk nem életveszélyes.

Korábban írtuk

Darmanin este kijelentette: „nyilvánvalóan iszlamista terrorcselekmény” történt. Korábban az ügyészség azt közölte, hogy lehetséges terrortámadás történt, ezért a terrorelhárítás is nyomoz.

A legfrissebb értesülések szerint az elkövető egy hentesbárddal támadt az éppen cigarettaszünetet tartó újságírókra.

A rendőrség lezárta a területet, mert gyanús csomagot talált a volt szerkesztőség közelében, ám kiderült, hogy nem volt benne robbanószerkezetet.

A sebesültek a Premieres Lignes produkciós társaság munkatársai. A cég egy a Charlie Hebdo elleni terrortámadásról szóló dokumentumfilm készítésében működött közre, amelynek címe „A terror három napja: A Charlie Hebdo-támadások”.

Luc Hermann, a Premieres Lignes egyik igazgatója elmondta, hogy az egyik áldozat nő, a másik férfi.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elítélte a támadást.

„Minden együttérzésem e gyáva tett áldozataié és a francia népé újabb megpróbáltatásai során” – írta, és leszögezte: a terrorizmusnak nincs helye Európában.

Giuseppe Conte olasz kormányfő szintén kifejezte szolidaritását Franciaországgal. „Olaszország azok oldalán áll, akik az erőszak ellen küzdenek” – hangsúlyozta.

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadók indítéka. Azt sem tudni, hogy az esetnek van-e bármi köze a Charlie Hebdóhoz, amelynek szerkesztősége ma már titkos helyen van. Ugyanakkor jelenleg folyik Párizsban a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, tizennégy gyanúsítottnak a tárgyalása, péntek délután az áldozatok özvegyei tettek vallomást. Az újság ráadásul nemrégiben újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott.