Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke úgy fogalmazott, örül annak, hogy visszatér a politikába. Hozzátette: szerinte egy új politikai alternatívára, egy ellenzéki politikát folytató polgári mozgalomra van szükség.

Bejelentette, hogy új pártja indul az őszre tervezett helyhatósági választásokon is. Ő maga mint listavezető Bécs polgármesteri tisztségéért indul majd, ami egyben azt jelenti, hogy győzelme esetén az ország vezetésében is részt vehet, Bécs ugyanis egyben Ausztria kilenc tartományának egyike.

A politikus kifejtette, hogy a DAÖ polgári mozgalomból fejlődött párttá, így a „szabad és bátor polgárok” számára kínál alternatívát. Bécsben már több mint ezer támogatója van. A jövő hónap közepén bemutatandó programjuk a Szabadság és Igazság címet viseli.

Korábban írtuk

Strache kritikusan fogalmazott a koronavírus-járvány okozta válság nyomán kialakult ausztriai helyzetről. Szerinte „ég a tető a fejük felett”; az országban ugyanis elmondása szerint több mint 650 ezer a munkanélküli, több mint egymillióan tértek át a részmunkaidős foglalkoztatásra, és a gyárak, üzemek jelentős része is a csőd szélén áll. Az embereket nem kompenzálták az őket ért anyagi veszteség miatt, a korlátozások enyhítése – így az éttermek, szállodák megnyitása – pedig nem jelenti azt, hogy automatikusan újra munkába állhatnak azok, akik a válság idején elveszítették munkájukat.

A volt kancellár arra tett javaslatot, hogy módosítsák a csődtörvényt és az 1950-ben elfogadott járványtörvényt, dolgozzanak ki konkrét javaslatot a munkanélküliség csökkentésére, a vállalkozásoknak pedig az adó- és járulékterhek csökkentése jelentene valódi segítséget, szemben a jelenlegi hitelekkel, amelyek eladósodáshoz vezetnek.

A DAÖ tavaly decemberben alakult meg, alapítói a bevándorlásellenes szabadságpárt (FPÖ) frakciójának egykori tagjai. Strache február végén jelentette be, hogy csatlakozik a párthoz.

Az 50 éves politikus fél éve vonult ki a közéletből, miután belebukott az Ibiza-botrány néven elhíresült ügybe. Utóbbi azzal kezdődött, hogy 2019 májusában két német lap nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen az akkori FPÖ-elnök és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője látható, amint egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyalnak. Strache a videó tanúsága szerint a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.