Hirdetés

A Medium nevű felületen szerdán közzétett közleményében Taylor azt írta: azért töri meg hallgatását, mert tartozik ezzel az elnöknek és a népnek.

Trump nem érdemli meg, hogy újabb négy évig vezesse az országot, az amerikaiak pedig nem érdemlik meg, hogy Trump vezetése alatt kelljen élniük – szögezte le.

Taylor egy ideje az elnök heves bírálója. A 2018 szeptemberében Része vagyok a Trump-kormányzaton belüli ellenállásnak címmel megjelent névtelen cikkéből sokan sejtették, hogy a Fehér Ház belső köreiben kell keresni a szerzőt. A cikket később könyv is követte.

Trump szerdán „tetű alaknak” és „senkinek” nevezte Taylort. Azt állította: nem ismerte, és sohasem hallott róla.

Korábban írtuk

Taylor két évvel ezelőtt egy Trumppal szembeni belső ellenállásról írt, illetve azt állította, hogy az elnök kiszámíthatatlan, és a demokrácia leépítésén dolgozik. Kiemelte: ő és hozzá hasonlóan gondolkodói kollégái fogadalmat tettek, hogy gátat szabnak Trump „elképzeléseinek és legrosszabb hajlamainak”.

A szerző az Egyesült Államok 45. elnökét minden erkölcsi értéket nélkülöző embernek állította be, de ezt nem támasztotta alá bizonyítékokkal. Úgy vélte, hogy Donald Trump nemigen vonzódik az olyan hagyományos konzervatív értékekhez, mint például a szabadpiac vagy a szabad gondolkodás. Viszonylag hosszasan kitért a Fehér Ház külpolitikájára, és kifogásolta, hogy az elnök kedveli az autokratákat és diktátorokat, például Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt.

Trump kikelt Taylor ellen, és azt mondta, hogy jogi lépéseket kellene tenni vele szemben. Beszámolóját és könyvét a politikai elit újabb szélhámosságának nevezte.

Taylor az akkori belbiztonsági miniszter, Kirstjen Nielsen kabinetfőnökeként részt vett a Trump-kormányzat vitatott döntéseinek megvalósításában. Ezek között volt hét, többségében muszlimok lakta ország állampolgáraira kiszabott beutazási tilalom, és a migránscsaládok szétválasztása az amerikai határon.

Kayleigh McEnany, az elnök szóvivője az állította: Taylor nem értett a munkájához, ezért gyorsan el is bocsátották. Emellett hazugnak és gyávának nevezte a férfit.

Taylor szerdán azt írta: „republikánus vagyok, és azt akarom, hogy sikere legyen ennek az elnöknek”. Azonban Trump újra és újra bebizonyította, hogy „jellemtelen ember” – tette hozzá, aláhúzva, hogy nézetét sokan osztják a legmagasabb kormánykörökben.

Az elmúlt hetekben a Trump-kormányzat több korábbi munkatársa biztosította támogatásáról az elnök demokrata kihívóját, Joe Bident.