A Google-nek emellett három hónapon belül módosítania kell forgalmazási szerződésének hét pontját is.

Hirdetés

A vállalatot 2018-ban idézte bíróság elé a francia fogyasztóvédelmi és versenyhivatal, mert külön tarifákat határozott meg a legnépszerűbb francia start-upok számára, hogy a platformjain értékesíthessék alkalmazásaikat. A versenyhivatal egyúttal kifogásolta, hogy a Google egyoldalúan módosíthatta a szerződéseket.

Az Apple-t is bíróság elé citálták hasonló gyakorlat miatt, de abban az ügyben még nem született döntés.

A bíróság hétfői döntésében úgy ítélte meg, hogy a Google érdemi tárgyalás nélkül döntött forgalmazási megállapodásának kifogásolt pontjairól.

Korábban írtuk

A 2015. május 5. és 2016. július 2. közötti időszakban keletkezett szerződési előírásokkal megpróbálták egyenlőtlen helyzetbe kényszeríteni az alkalmazásfejlesztőket, miközben jelentős egyensúlytalanság volt a szerződő felek jogai és kötelezettségei között – indokolta döntését a bíróság.

Az egyik kifogásolt szerződési kitétel például előírta, hogy a fejlesztők a Google által meghatározott ártartományban értékesítsék alkalmazásaikat, miközben az óriáscég minden eladás után harminc százalékos jutalékot vett fel.

A Google azzal érvelt, hogy az Android és a Google Play több lehetőséget nyújt az alkalmazásfejlesztőknek, mint bármely más platform, és jóval szélesebb közönséget érhetnek el általuk. Az amerikai óriáscég megjegyezte: a bíróság által kifogásolt pontok közül már többet módosított, és a kisebb fejlesztők, valamint az előfizetők esetében nemrég a jutalékot is csökkentette.