Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
2012. január 4-én készült kép Roselyne Bachelot korábbi francia szociális és egészségügyi miniszterről az Elysée-palotából távozóban. Bachelotot Franck Riester francia kulturális miniszter utódjává nevezték ki 2020. július 6-án
Hirdetés

Az Emmanuel Macron államfő által múlt héten kormányátalakítással megbízott Jean Castex 31 tagú kabinetjéből 22-en már az előző kormányban is miniszterek voltak. A köztársasági elnök ügyelt a nők (17) és férfiak (14) közti arányok megtartására. A tárcavezetők átlagéletkora 50 év.

Emmanuel Macron a Twitteren jelezte, hogy azt szeretné, ha a „küldetéssel és összefogással” megbízott új kormány olyan politikát képviselne, amely „alkalmazkodni tud a nemzetközi változásokhoz és válságokhoz”. Az államfő a gazdaságösztönzést, a szociális kérdések újragondolását, a környezetvédelmet, a köztársasági rend helyreállítását, és az európai szuverenitás védelmét jelölte meg.

A 37 éves Gérald Darmanin a modern francia történelem legfiatalabb belügyminisztere, Nicolas Sarkozy egykori államfő (2007-2012) politikai felfedezettjének számít, 2017-ben csatlakozott Macron táborához. Kinevezése a belügyi tárca élére hatalmas ugrás lehet a politikai karrierjében. Egy állítólagos 2009-es nemi erőszak miatt ugyanakkor két héttel ezelőtt a semmítőszék döntése nyomán újraindult ellene az az eljárás, amelyet korábban egyszer már lezárt az ügyészség.

A tárcát eddig a szocialistáktól érkezett, és Macron egyik legközelebbi politikusbarátjának számító Christophe Castaner vezette, de a rendőrökkel történt sorozatos konfliktusai miatt végleg távoznia kellett a kormányból.

Korábban írtuk

A szocialista Jean-Yves Le Drian maradt a külügyminiszter, a jobboldali Bruno Le Maire megőrizte a koronavírus-járvány szociális és gazdasági következményei miatt kibővített gazdasági tárcát. A népszerű jobbközép politikus Macron kormányainak egyik fő pillérévé vált, és az idei 11 százalékos deficit mellett az ő dolga lesz őszre összeállítani a gazdaságösztönző csomagot.

Környezetvédelmi miniszternek a baloldalról érkezett, de 2017 óta a kormánypárthoz tartozó Barbara Pompilit nevezte ki Emmanuel Macron államfő. Az előző szocialista államfő, Francois Hollande kormányában a biodiverzitásért felelős államtitkárként dolgozó 45 éves politikus lesz az új kormány harmadik legerősebb embere az új hierarchia szerint, miután a köztársasági elnök kiemelt kérdésként kezeli a környezetvédelmet, és kibővítette a minisztérium hatásköreit. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a múlt heti önkormányzati választásokon a legtöbb nagyvárosban előretörtek a Zöldek.

Sajtóhírek szerint az államfő több Zöld-párti politikusnak is posztot ajánlott az új kormányban, de egyikük sem vállalta, mert már a 2022-es elnökválasztásra készülve Macron legfőbb ellenzékeként kívánnak politizálni.

A környezetvédelmi tárca előző vezetője, Elisabeth Borne lett az új munkaügyi miniszter. Jean-Michel Blanquer maradt az oktatási, Olivier Véran pedig az egészségügyi miniszter, ahogy Florence Parly vezetheti továbbra is a védelmi minisztériumot.

Óriási meglepetést jelent a baloldali kötődésű Eric Dupond-Moretti sztárügyvéd kinevezése igazságügyi miniszternek, aki perben áll az ügyészséggel, amiért a Nicolas Sarkozy ellen folyó egyik eljárásban őt is megfigyelték. Sajtóhírek szerint Macron már régóta konzultált az ügyvédek folyamatos tiltakozása miatt a tárca átalakításáról a sztárügyvéddel, de a kinevezés akár provokációként is értelmezhető.

„Az igazságügy élére egy olyan szélsőbaloldali aktivistát kinevezni, aki a legfőbb ellenzéki párt, a Nemzeti Tömörülés betiltását szeretne, ígéretes” – írta ironikusan Marine Le Pen pártelnök a Twitteren.

Roselyne Bachelot, aki Nicolas Sarkozy államfősége alatt az egészségügyi tárcát vezette – majd népszerű televíziós műsorvezető lett – az új kulturális miniszter, a tárca eddigi vezetője, a szintén jobboldali Franck Riester ezentúl a külkereskedelmi miniszteri posztot tölti be.

Az ötéves mandátumának több mint felénél tartó Macron, több vitatott reform után saját szavai szerint szeretné politikáját megújítani, miközben a tetszési mutatója 38 százalékon stagnál, az ország a koronavírus-járvány miatt recesszióval küzd, a kormánypárt pedig vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon.

Emmanuel Macron „új arcokat, új tehetségeket” ígért, de a személyeket tekintve ennek Eric Dupond-Morettin kívül nincsen jele az új kabinetben. A francia hírtelevíziók kommentárjai szerint olyan, mintha Nicolas Sarkozy ízlése és tanácsai alapján állította volna össze a névsort az államfő. Az köztudott, hogy a jelenlegi államfő gyakran konzultál az elődjével.

Az új kormány kedden tartja első ülését, majd Emmanuel Macron a július 14-i nemzeti ünnepen hosszabb televíziós interjút ad, amelyben bemutatja a 2022-es választásokig a kormányzati célokat, Jean Castex miniszterelnök pedig a rákövetkező napokban tartja meg programbeszédét a nemzetgyűlésben.