Egyre kevesebb szélsőségest tartanak fokozott megfigyelés alatt Belgiumban a szigorúbbá vált hatósági kritériumok miatt – írta a La Libre Belgique című belga napilap a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) információira hivatkozva.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az OCAM szerint az átalakított és szigorúbbá vált kritériumok miatt a múlt hónapban 629-et, jelenleg pedig már csak 622 ember szerepel az adatbázisban, míg 2015 szeptemberében 828 terroristagyanús, szélsőséges nézeteket valló, vagy terrorista csoporttal rokonszenvező embert tartottak szigorú megfigyelés alatt Belgiumban.
    
A Szíriába távozott, belga állampolgársággal rendelkezők száma enyhe növekedést mutat: a tavaly márciusban regisztrált 268-hoz képest a központ nyilvántartásában most 279-en szerepelnek. A hatóságoknak 115 elesettről van tudomásuk.
    

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az információk szerint a tavalyi 241-ről az idén 144-re csökkent azok száma, akik csatlakozni akarnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez, noha pillanatnyilag nincs egyetlen olyan belga állampolgár sem, akik útnak indult Szíriába vagy Irakba. A biztonsági szolgálatok adatai szerint onnan azonban onnan 119 tértek vissza eddig Belgiumba.
    
A napilap korábbi beszámolója szerint a megfigyelés alatt állók között mintegy 80, szélsőséges nézeteket valló muzulmán hitszónok van, illetve mintegy húsz, „magányos farkasnak” tartott, radikalizálódott embert figyelnek meg, akik mind ez idáig semmilyen formában sem nyilvánították ki szimpátiájukat az Iszlám Állam vagy az Al-Kaida terrorszervezetek iránt.

MTI