Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A belügyminisztérium adatai szerint országszerte 18 ezer 900-an tüntettek, közöttük 1460-an Párizsban a viharos időben. A tüntetők közlése szerint az Emmanuel Macron elnök adó- és szociális politikája ellen tiltakozók több mint 49 ezren voltak országszerte.

A 25. tüntetési nap megmozdulásai általában nyugodtak voltak. A nyugat-franciaországi La Roche-sur-Yonban ugyanakkor öt ember sérült meg a rendvédelmi szervekkel való összetűzés során. A délnyugat-franciaországi Toulouse-ban a rendőrség könnygránátot vetett be a tömeg oszlatására, egy embert előállítottak. Párizsban a rendőrkapitányság tíz ember őrizetbe vételéről számolt be, többségükben megelőző ellenőrzés keretében állították őket elő.

A tüntetők létszáma hetek óta csökken, a múlt héten a hatóságok 23 ezer 600 tüntetőről számoltak be, míg a tiltakozások első napján, november 17-én 282 ezer ember vonult az utcára.

A Libération című baloldali napilap internetes változatának fórum rovatában Juliette Binoche és Emmanuelle Béart színésznő, Édouard Louis és Annie Ernaux író és a kulturális élet 1400 más szereplője biztosította szombaton támogatásáról a mozgalmat.