Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Londonban a késsel elkövetett támadások felét 19 évesek vagy annál fiatalabbak követik el, írja a Breitbart. A támadások háromnegyedét kisebbségi, etnikai csoportok követik el. 

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A londoni rendőrség statisztikái alapján a késeléses támadások 49 százalékát követték el tinédzserek vagy még fiatalabbak – 41 százalékuk 15-19 éves, 8 százalékuk 10 és 14 év közötti volt. 

Ade Adelekan főfelügyelő elmondta: a számok azt mutatják, hogy egyre több és több fiatal követ el késsel támadásokat.

„A londoni rendőrség számára nagyon fontos az erőszak elleni fellépés. A késelések áldozatainak száma 15 százalékkal csökkent a 25 év alattiak között” – mondta a Westminster Insight elnevezésű rendőrségi fórumon Adelekan. „A számok jó irányba haladnak” – jelentette ki. 

A siker egyik okaként megemlítette, hogy a rendőrök többször motoznak meg embereket az utcán – jelentősen megnövekedett az átvizsgálások száma az utóbbi hónapokban.

A rendőrkapitány elmondta: a rendőröknek át kellett ismételniük, hogyan kell helyesen az utcán egy motozást elvégezni, mivel sokan kijöttek a gyakorlatból az utóbbi években azt követően, hogy Theresa May „drasztikusan” csökkentette a hatalmukat. May még belügyminiszterként úgy fogalmazott, a motozások „igazságtalanok voltak, főleg a fiatal fekete férfiakra nézve.”

Adeleken hozzátette: a támadók 73 százaléka, illetve a sértettek 53 százaléka volt fekete vagy más kisebbségi etnikumú. 

Sadiq Khan, London pakisztáni származású főpolgármestere szerint a probléma kezelése akár 10 évbe is telhet a városban. Khan a késsel elkövetett támadásokat közegészségügyi problémának definiálta, és a konzervatív kormányt vádolja értük, mert a rendőrök és közigazgatás támogatásait is csökkentették. 

2018-ban egyébként összesen 132 embert öltek meg Londonban, ami az évtized eddigi legrosszabb eredménye, de 2019-ben is több késelés történt már, főleg a város külső kerületeiben.