Az amerikai Képviselőház demokrata párti tagjai nem hajlandók támogatni azt a republikánus kezdeményezést, amelynek célja lenne kideríteni, ki fizette azt a céget, amely aztán azt állította, Donald Trump kampánya összedolgozott Oroszországgal – tudatja egy hétfőn nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumra hivatkozva a Reuters hírügynökség.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A Trump-orosz kapcsolatok kivizsgálására létrehozott képviselőházi bizottság republikánus tagjai október elején bekérették egy meg nem nevezett bank utóbbi két évnyi dokumentációját egy politikai kutatócég, a Fusion GPS pénzügyi tranzakcióiról. 
A Fusion GPS szerződtette Christopher Steele korábbi brit titkosszolgálati ügynököt arra a feladatra, hogy Trumpról adatokat gyűjtsön. 
A lépés célja egyértelműen az volt, hogy kiderüljön, ki fizetett a megbízásért. 
Azonban előző hétvégén a Fusion GPS feljelentette a meg nem nevezett bankot, és az idézés semmissé tételét követelte. 
A hétfőn benyújtott kérelemben a vizsgálóbizottságot képviselő ügyvédek a cég követelésének elutasítását kérték, amihez természetesen nem kaptak demokrata párti támogatást.

A kisebbségben lévő demokraták – néhány republikánussal karöltve – ki akarják vizsgálni, milyen szerepe volt Oroszországnak a 2016-os elnökválasztásban, továbbá azokat az eddig bizonyítást nem nyert vádakat, amelyek szerint Trump összedolgozott Moszkvával.

A vizsgálóbizottság republikánus elnöke, Devin Nunes és szövetségesei ehelyett más ügyekre fókuszálnak, így a Fusion GPS tevékenységére.

A hétfő esti beadványban az ügyvédek arra hivatkoznak, hogy a Fusion GPS-nek nincs joga egy kongresszusi idézés semmissé tételét kérni.
“A sértett követelése rendkívüli és közvetlenül akadályozna egy olyan, folyamatban lévő kongresszusi nyomozást, amely nemzetbiztonsági szempontból kiemelkedő fontosságú” – írták.

A beadvány megerősíti, hogy továbbra is Nunes áll a vizsgálóbizottság élén annak ellenére, hogy áprilisban azt állította, lemond és átadja helyét republikánus kollégájának, Mike Conawaynek.

(demokrata.hu)