Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a párt digitális felületeinek „robusztus” védelmi rendszerei miatt a kibertámadás kudarcba fulladt, és valószínűsíthető, hogy az adatok biztonsága nem sérült.

A szóvivő nem részletezte, hogy a párt mely online felületeit érte támadás, és arra sem tett utalást, hogy ki állhatott az incidens mögött, csak annyit mondott: a biztonsági eljárások alkalmazásának idejére egyes kampánytevékenységek lelassultak, de a kampány ismét „teljes sebességgel zajlik”.

A párt által kifejlesztett, „Labour Connects” nevű online alkalmazás, amelynek használatával a kampányaktivisták választási anyagokat állíthatnak össze és nyomtathatnak ki, kedden nem működött, az online felületen olvasható kiírás szerint „karbantartás miatt”.

A párt Twitter- és Facebook-oldala ugyanakkor elérhető volt és frissült, keddi keltezésű tartalmak is láthatók voltak a portálokon.

A Munkáspárt az incidensről értesítette a brit Országos Kiberbiztonsági Központot (National Cyber Security Centre NCSC).

A BBC televíziónak a Labour név nélkül nyilatkozó illetékese úgy fogalmazott, hogy „több tízmillió” elemből álló, jórészt Oroszországból és Brazíliából induló támadást észleltek.

A BBC szerint valószínűleg túlterheléses (DDoS) támadásról lehet szó. Ennek a kibertámadási formának az a jellemzője, hogy az elkövetők hatalmas online adatforgalmat generálnak a célba vett számítógépes szervereken, abból a célból, hogy az adott rendszer az adattömeg súlya alatt összeomoljon.

Az idézett munkáspárti forrás arra nem tett utalást, hogy a párt külföldi kormányokat tartana felelősnek a kibertámadásért.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője az északnyugat-angliai Blackpoolban tartott keddi kampányrendezvényén nem tett említést a kibertámadásról, felszólalásának középpontjában a Labour oktatási tervei álltak.

Corbyn megerősítette, hogy ha a Munkáspárt kormányra kerül a december 12-ei választások után, ingyenessé teszi a felsőoktatást és a már munkában álló alkalmazottak átképzési programjait, annak érdekében, hogy mindenki korszerű szakképesítéshez juthasson.

A Labour vezetője kijelentette, hogy a párt 3 milliárd fontot (1170 milliárd forintot) szán a szakképzési programra. Corbyn szavai szerint „nem lehet egy 21. századi gazdaságot 20. századi szakképesítésekkel működtetni”.