A létfenntartáshoz szükséges minimumjövedelem bevezetése, a társadalombiztosítási hiány megszüntetése, a nők esélyegyenlőségét és a társadalmi igazságosság növelését célzó javaslatok szerepelnek egyebek mellett a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) választási programjában, amelyet Pedro Sánchez miniszterelnök, a párt főtitkára ismertetett Madridban szerdán.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„A döntés, amelyet Spanyolországnak meg kell hoznia április 28-án, véleményem szerint sosem volt világosabb: a jövő felé tekinteni vagy visszafejlődni” – mondta az előrehozott parlamenti választásokra utalva a kormányfő, aki pártja 110 pontból álló programját „szilárd, bátor, jövőbe mutató” szavakkal jellemezte.

Mint mondta, a szocialisták mintegy kilenc hónapos kormányzati időszakuk ideje alatt lefektették az alapjait azoknak a nagy átalakításoknak, amelyre az országnak szüksége van.

„Kijelöltük az utat” – jegyezte meg, és e munka folytatásához kérte a választók bizalmát.

„Spanyolországnak stabilitásra, átalakulásokra és jövőre van szüksége” – jelentette ki Pedro Sánchez, felhívva a figyelmet arra, hogy a választásokon tömeges szavazói részvétel szükséges ahhoz, hogy biztos parlamenti többséggel egy erős kormány alakulhasson, amely szavai szerint egyben erős Spanyolországot is jelent.

A kormányfő ismertetése szerint pártja kormányra kerülése esetén kezdeményezni fogja egy nemzeti paktum elfogadását a gyermekszegénység ellen, és annak felszámolása érdekében bevezetni kívánja a létfenntartáshoz szükséges minimumjövedelmet. 

Ez a javaslat a legutóbbi, 2015-ös és 2016-os parlamenti választásokon is a szocialista párt egyik kiemelt programeleme volt. 

„Egy társadalom sem engedheti meg, hogy gyerekek éljenek szegénységben; ott kezdődik az egyenlőtlenség” – hangsúlyozta Pedro Sánchez.

A politikus által ismertetett pontok között szerepel, hogy öt éven belül fel kívánják számolni a társadalombiztosítási rendszer hiányát, amely 2018-ban 18,9 milliárd euró volt.

A nyugdíjakat inflációkövetővé tennék. Bővítenék az ingyenes oktatáshoz való hozzáférést. Törvényben biztosítanák a munkaügyi esélyegyenlőséget, szakítanának a nemi alapú bérkülönbségekkel. Módosítanák a büntető törvénykönyvben a szexuális bűncselekmények meghatározását, hogy minden, egyértelmű beleegyezés nélküli aktus nemi erőszaknak számítson.

A PSOE kibővítené a család fogalmának meghatározását a jogszabályokban, és olyan intézkedéseket is ígéri, amelyek révén 2030-ra az elektromos áram 74 százaléka megújuló forrásokból származna Spanyolországban. Emellett eutanáziáról szóló törvény, kulturális mecenatúra törvény, adócsalád elleni törvény és állatjóléti törvény beterjesztése is szerepel a párt programjában.

Az elmúlt hetekben közölt spanyolországi közvélemény-kutatások a szocialista pártot jelzik az egy hónap múlva esedékes választások győzteseként, de az önálló kormányzáshoz nem elegendő fölénnyel.

A felmérések szerint a kormányzati többséget a baloldali pártok esetleges koalíciója sem biztosítaná a parlamentben várhatóan képviseletet szerző katalán és baszk nacionalista pártok támogatása nélkül.

Az El País című spanyol napilap korábbi elemzésében, amelyet több különböző közvélemény-kutató cég felmérését alapul véve készített, megállapította: hasonló helyzetet mutatnak az adatok a jobboldalon is, ahol a három nagy, várhatóan parlamentbe jutó párt közösen sem érné el a kormányalakításhoz szükséges 176 fős többséget a törvényhozásban.

Az újság szerint pillanatnyilag teljesen kiszámíthatatlan, hogy ki kerülhet kormányra Spanyolországban a parlamenti választások után.

A dél-európai országban azután írt ki előrehozott választásokat Pedro Sánchez miniszterelnök, hogy a spanyol parlament elutasította a kormány idei költségvetési javaslatát, amelyre több mint húsz éve nem volt példa. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.