„Hivatalosan alkalmaztuk a veszélycsökkentési mechanizmust az (EBESZ által elfogadott) bécsi dokumentumnak megfelelően, és részletes felvilágosítást kértünk az Oroszországi Föderációtól az Ukrajnával szomszédos területeken és az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten végzett katonai tevékenységekkel kapcsolatban. A bécsi dokumentum rendelkezései szerint Oroszországnak pontosan meg kell határoznia a katonai tevékenység területeit, meg kell jelölnie a befejezés időpontját, valamint a katonai alakulatok nevét, alárendeltségét, számát, továbbá a fegyverek és katonai felszerelések típusát. Oroszországnak 48 órája van a válaszadásra” – fejtette ki a tárcavezető.

Hirdetés

Kuleba közölte, hogy elégtelen vagy nem megfelelő válasz esetén Ukrajna Oroszországhoz és a bécsi dokumentum többi tagállamához fordul rendkívüli ülés összehívása érdekében, amelyen Oroszországnak pontosításokat kell tennie.

„Továbbra is kihasználunk minden diplomáciai lehetőséget Ukrajna biztonságának szavatolása érdekében” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy 2021. november eleje óta Oroszország több mint százezer katonát vont össze Ukrajna határainál. Ez nyugati hírszerző szolgálatok szerint arra utalhat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni nagyszabású támadásra készül.

Korábban írtuk

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia több hónapja igyekeznek olyan eszközöket találni, amelyek elrettentik Moszkvát az esetleges agressziótól. Putyin eközben jogilag rögzített garanciákat követelt, egyebek között Ukrajna NATO-tagságának kizárását és az észak-atlanti szövetség további bővítésének kizárását keleti irányban, mert ez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az észak-atlanti szövetség több tagállamának vezetői visszautasították Moszkva követelését.

A héten nagyszabású fehérorosz-orosz hadgyakorlat kezdődött az Ukrajnával északról szomszédos Fehéroroszország területén.