Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

„Oroszország nem hagy fel az Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának aláásására irányuló kísérletekkel. Bármilyen álnépszavazás az ideiglenesen megszállt területeken jogilag semmis, és nincs jogi következménye. A világon egyetlen ország sem ismeri el államunk nemzetközileg elismert határainak erőszakos megváltoztatását. Oroszország még erőteljesebb választ fog kapni a nemzetközi közösségtől, ami felgyorsítja zuhanását a globális elszigeteltség szakadékába” – hangoztatta a szóvivő.

Leonyid Paszecsnyik, a Moszkva által támogatott, önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai „Luhanszki Népköztársaság” vezetője a szakadár terület hírportálja szerint vasárnap jelentette ki, hogy hamarosan népszavazást tarthatnak a régió Oroszországhoz való csatlakozásról. Leonyid Kalasnyikov, az Állami Dumának (parlamenti alsóháznak) a Független Államok Közössége ügyeivel, az eurázsiai integrációval és a határon túli oroszokkal való kapcsolattartással foglalkozó bizottságának vezetője ugyanakkor – reagálva Paszecsnyik kijelentésére – úgy vélekedett, hogy ennek még nem jött el az ideje.

Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy az orosz politikai vezetés, elsősorban Vlagyimir Putyin elnök el akarja érni, hogy Ukrajna ismerje el a donyecki és a luhanszki szakadár „népköztársaságok” függetlenségét.

Oroszország februárban ismerte el függetlennek a két Donyec-medencei „népköztársaságot”, nem sokkal később általa békefenntartónak nevezett műveletet rendelt el a térségben, majd rá pár napra megindította a teljes körű háborút Ukrajna ellen.

Korábban írtuk

A napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt ígérte, hogy Ukrajnában népszavazás útján hozzák majd meg a végső döntést minden kompromisszumról, amelyet az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokon elérnek, beleértve a biztonsági garanciák és az ideiglenesen megszállt területek státusának kérdését.