Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov (illusztráció)
Hirdetés

Az értesülés szerint kora reggel Ukrajna nagy része felett megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Mentők és orvosok dolgoztak a Kijev külvárosában szombaton kora reggel történt robbanás helyszínén – közölte Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere egy internetes bejegyzésben.

A robbanás főváros Darnyickij kerületében történt – közölte Klicsko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében. Kijev délkeleti kerületén, a Dnyipró bal folyó partján fekvő területről van szó.

A polgármester hozzátette: megerősíti a sebesültekről szóló információkat.

Korábban írtuk

Az ukrán fegyveres erők 24 óra alatt nyolcszor támadták az önhatalmúlag kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” (LNR) területét. Erről szombaton számolt be a köztársaság képviselete a tűzszüneti rendszer közös ellenőrzési és koordinációs központjánál. A történtekről a TASZSZ orosz hírügynökség írt.

A jelentések szerint Donyeck, Pervomajszk és Zolote-5 településeket „152 mm-es és 122 mm-es tüzérséggel” lőtték az ukrán erők. Összesen 64 lövedék becsapódását regisztrálták a helyi hatóságok.

A lövések következtében Pervomajszkban négy lakóépület és a város központi kórháza sérült meg. Zolote-5 településen két lakóépületet és egy óvodát érte találat.

Denisz Smigal ukrán miniszterelnök, Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter, Kirill Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke és számos más ukrán tisztviselő a jövő héten az amerikai fővárosba látogat. Erről a Reuters számolt be szombaton, az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

Az értesülés szerint az ukrán delegáció az Egyesült Államokban teendő látogatása során kétoldalú megbeszéléseket folytat majd a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-országcsoport és más országok pénzügyi hatóságainak képviselőivel.

A Reuters továbbá megjegyezte, hogy az ukránok a tervek szerint részt vesznek a Világbank április 21-én tartandó, Ukrajnáról szóló kerekasztal-beszélgetésén. Ez lesz az első találkozó az ukrán pénzintézetek képviselői és nyugati kollégáik között az orosz katonai művelet kezdete óta.

A hírügynökség hangsúlyozta, hogy a tárgyalások eredményei alapján a Nemzetközi Valutaalap megváltoztathatja a globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.