Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov
Ukrán rendőrök vizsgálják a helyszínt egy Sz-300-as orosz rakéta becsapódása után a kelet-ukrajnai Harkivban
Hirdetés

Kirilo Timoseko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, az emberek ne hagyják figyelmen kívül a légiriadót, maradjanak az óvóhelyeken.

A Reuters brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy az ukrán légvédelmi rendszerek működésbe léptek Kijev felett. A fővárosban hangos robbanások voltak. Az ukrán vasúttársaság szerint számos vasútvonal áram nélkül maradt.

A fővárosban nincs vízszolgálatatás – számolt be a Telegramon a Vitalij Klicsko kijevi polgármester, aki a metrót is leállította, hogy az állomásokat menedékhelyként használhassák az emberek. Azt írta: „Az energetikai infrastruktúrában keletkezett károk miatt a főváros minden részén fennakadások vannak a vízellátásban”.

Harkiv, Poltava városa és Kijev egyes részei áram nélkül maradtak, az északi Szumi régióban pedig áramkimaradások voltak – közölték a regionális tisztviselők.

Vitalij Kim, a dél-ukrajnai Mikolajiv régió kormányzója ugyancsak a Telegramon arról számolt be, hogy legalább 60 orosz rakétát észleltek az ukrán légtér felé tartva.

Korábban írtuk

Valentin Reznyicsenko, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója szerint legalább két ember meghalt és öt megsebesült annak a rakétának a becsapódásában, amely egy lakóházat talált el a megye területén található Krivij Rih városában.

Oroszország október óta több támadást hajtott végre az ukrán energetikai infrastruktúra ellen, ami az országban áramkimaradásokat okozott. Moszkva szerint az alapvető infrastruktúra elleni támadások katonai szempontból legitimek. Ukrajna közölte, hogy a civil lakosságnak okozott szenvedés is háborús bűncselekménynek minősül.