Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Kijevben Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Simonyte litván kormányfőkkel egyeztetett délelőtt, majd aláírtak egy nyilatkozatott, amelyben hangsúlyozták, hogy meg kell erősíteni a Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi segítséget, valamint fokozni kell Ukrajna NATO- és EU-csatlakozásáról szóló egyeztetést.

Hirdetés

Az ukrán miniszterelnök Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy megvitatták az aktuális kérdéseket és kihívásokat, valamint aláírtak egy közös nyilatkozatot, amelyben hangsúlyozták az úgynevezett lublini háromszög szerepét Ukrajna nemzetközi támogatásának megerősítésében. A dokumentumban a felek hangsúlyozták, hogy készek intenzívebbé tenni a vitát a NATO-ban Ukrajna csatlakozási tárgyalásokra való meghívásáról, és támogatták az EU-csatlakozásról szóló tárgyalások azonnali megkezdését azután, hogy az Európai Bizottság elfogadja a tagfelvételi kérelemmel kapcsolatos ajánlások végrehajtásának pozitív értékelését.

A kormányfők szorgalmazták az Ukrajnának nyújtott katonai, pénzügyi és humanitárius segítségnyújtás további növelését. A közlemény szerint Litvánia és Lengyelország megerősítette részvételét Ukrajna helyreállításában, valamint sürgették a fokozottabb együttműködést és koordinációt az energiaszektorban, továbbá kiemelték az ukrán élelmiszerexport alternatív útvonalainak kidolgozásának a fontosságát.

A Lublini Háromszög Litvánia, Lengyelország és Ukrajna háromoldalú szövetsége. A három ország külügyminisztereinek lublini találkozóját követően 2020-ban hozták létre, hogy együttműködjenek a Keleti Partnerségi program fejlesztésében, a koronavírus-járvány leküzdésében, valamint Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseinek támogatásában.

Korábban írtuk