Fotó: MTI/EPA/Orvosok Határok Nélkül/Hannah Wallace Bowman, illusztráció
Hirdetés

A hajót üzemeltető SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia civil szervezetek pénteken közölték, hogy Máltától és Olaszországtól is kikötési engedélyt kértek, de eddig nem kaptak választ.

Az Ocean Vikingnek az érintett országok hatóságai korábban azt javasolták, hogy Líbiában kössön ki. Az MSF ugyanakkor ismételten leszögezte a civilszervezetek álláspontját, miszerint „egyetlen líbiai kikötőt sem lehet biztonságosnak tekinteni a nemzetközi jog értelmében”.

Az Ocean Viking október 18-án vette fel fedélzetére a menedékkérőket egy gumicsónak fedélzetéről 50 tengeri mérföldre (93 kilométer) a líbiai partoktól.

Mindössze hét uniós tagállam egyezett eddig bele abba, hogy részt vegyen a szeptemberben Máltán megkötött, a Földközi-tengeren felvett emberek EU-tagállamok közötti szétosztására szolgáló ideiglenes menekültügyi mechanizmusban. Ez alapján az illegális bevándorlókat egy négy hetes időkeretben előre rögzített kvóták alapján kellene szétosztani az országok között, s kiszűrnék a biztonsági kockázatot jelentő személyeket és visszaküldenék a menekültstátuszra nem jogosultakat.