Fotó: MTI (illusztráció)
Hirdetés

A hatóságok a teherautó rakterében fedezték fel az építőipari lemezekből készült ládát, amely csavarokkal volt lezárva és amelyből kétségbeesett emberi hangokat lehetett hallani. Három férfi, két nő és négy gyermek volt benne. A ládában forróság volt és alig volt levegő. A rendőrök nagy valószínűleg megmentették a kilenc ember életét – írták a közleményben.

Az iráni és iraki állampolgárok illegálisan lépték át a szerb-horvát határt. Kettő kivételével mindannyian nemzetközi védelmet kértek Horvátországban. A 21 éves ukrán állampolgárt előzetes letartoztatásba helyezték. A bűncselekménnyel kapcsolatban egy 24 és 25 éves lengyel állampolgárral szemben is eljárás indult.

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os „lezárása” óta a menedékkérők más útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.