Az Észak-Koreát irányító Koreai Munkapártban fontos tisztséget betöltő Kim Jo Dzsong – akinek szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte – leszögezte: Phenjan „nem adja el a becsületét gazdasági előnyökért cserébe”, s abszurdnak nevezte az ajánlatot.

Hirdetés

A dél-koreai elnöki hivatal „mély sajnálatát” fejezte ki Kim Jo Dzsong szavai miatt, ám a hivatal részéről leszögezték: ajánlatukat továbbra is fenntartják. „Észak-Korea viselkedése nem segíti elő a Koreai-félsziget békéjét és jólétét, csupán nemzetközi elszigeteltségét fokozza” – áll a szöuli közleményben.

Jun Szok Jol a héten valódi tárgyalásokat szorgalmazott Phenjannal, kiemelve: ha Észak-Korea szilárd elkötelezettséget tanúsít nukleáris programja leállítására, déli szomszédja kész támogatást nyújtani.

„Ha az észak-koreai hatóságok elfogadják (az ajánlatot), nem fogunk fukarkodni a szükséges támogatással, és készek vagyunk gyógyszereket – beleértve a koronavírus elleni oltóanyagot -, egészségügyi felszerelést, valamint egészségügyi személyzetet küldeni” – hangsúlyozta az elnök.

Észak-Korea 2006-ban hajtott végre először nukleáris robbantási kísérletet, az ország ellen azóta büntetőintézkedések vannak érvényben. Phenjan azt állítja, hogy azért indította nukleáris fegyverprogramját, hogy megvédhesse magát az Egyesült Államoktól.

Korábban írtuk