„Bármit készek vagyunk megtenni (Észak-Korea) szuverenitása védelméért” – jelentette ki az észak-koreai vezető húga, aki az Észak-Koreát vezető Munkáspárt központi bizottságának alosztályvezetője.

Hirdetés

Kim Jo Dzsong emellett rámutatott arra is, hogy sok ország – köztük a fellövést bíráló Egyesült Államok – „már több ezer” műholdat állított pályára.

Hozzátette, Washington e műholdakon keresztül a többi között Észak-Koreát is meg akarja figyelni és bűnbandának nevezte az Egyesült Államok vezetését.

Phenjan szerdán lőtt fel egy felderítő műholdat az ország nyugati partjáról, amely azonban nem sokkal a fellövés után a Sárga-tengerbe zuhant. Jóllehet az észak-koreai vezetés csak ritkán számol be kudarcokról, ez esetben a KCNA elsőként jelentette a hírt, már akkor kiemelve, hogy „a lehető leghamarabb” ismét megpróbálkoznak a fellövéssel.

Korábban írtuk

A fellövés helyéről a KCNA fotókat is közzétett. Szakértők úgy vélik, a műholdat egy új, eddig ismeretlen állomásról bocsátották fel.

Phenjan a héten erősítette meg, hogy május 31-e és június 11-e között műholdat tervez fellőni, a bejelentés ellen Japán és Dél-Korea mellett az Egyesült Államok is élesen tiltakozott. Adam Hodge, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője leszögezte: a fellövés közvetlenül kapcsolódik a kommunista ország ballisztikus rakétaprogramjához.