Phenjan korábban is az Egyesült Államokat hibáztatta az ukrajnai háború miatt, azt állítva, hogy a Nyugat egyeduralomra törő politikája kényszerítette támadásra Oroszországot. Észak-Korea szerint Moszkva csak biztonsági érdekeit védi a katonai akcióval.

Hirdetés

Észak-Korea az ukrajnai háború kitörése óta még szorosabb kapcsolatban áll Oroszországgal. Az ország vezetése többször biztosította támogatásáról Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga is kijelentette hogy országa mindig Oroszország oldalán fog állni.

Oroszország és Szíria mellett még Észak-Korea ismerte el a szakadár kelet-ukrajnai „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” függetlenségét.

Az észak-koreai vezető gratulált Vlagyimir Putyinnak a győzelem napja alkalmából, amely keretében Oroszország második világháborúban aratott győzelemére emlékeznek.

Korábban írtuk

„Szívélyes jókívánságunkat küldjük önnek, az orosz hadseregnek és népnek a világbéke megőrzéséért folytatott szent harcához” – írta Kim Dzsong Un az orosz elnöknek küldött levelében.