Fotó: MTI/EPA POOL/Szergej Ilnyickij
Hirdetés

Az észak-koreai és orosz vezető a távol-keleti Vlagyivosztokban találkozott a múlt hónap végén.

A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) a parlament hírszerzési bizottságát nemrég arról tájékoztatta, hogy Oroszország Észak-Korea atommentesítésének kérdésében osztja az Egyesült Államok nézetét, de érti Phenjan álláspontját a végrehajtás mikéntjének vonatkozásában.

A NIS szerint ebből kitűnik, Észak-Koreának és Oroszországnak egyezik a véleménye abban a megközelítésben, hogy szakaszos, egyre bővülő végrehajtásra van szükség.

Washington arra szólította fel Észak-Koreát, hogy tegyen mélyreható atommentesítési lépéseket még azelőtt, hogy ezért bármit is kapna cserébe.

A vlagyivosztoki orosz-észak-koreai csúcstalálkozóra azt követően került sor, hogy februárban eredménytelenül ért véget Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vietnami csúcstalálkozója. Washington ugyanis azt követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben számolja fel nukleáris arzenálját és ballisztikus rakétaprogramját.

A NIS szerint az, hogy az észak-koreai vezető Putyintól kérte országa álláspontjának elfogadtatását Washingtonnal és Pekinggel, azt is jelenti, azt szeretné, hogy Moszkva töltsön be közvetítő szerepet a megfeneklett észak-koreai-amerikai tárgyalások ügyében.