Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

A minisztérium állami és magán gabonakereskedő vállalatokat és élelmiszeripari vállalatokat egyaránt szójabab és szójaolaj készleteik felhalmozására szólította fel a Reuters értesülése szerint.

„Fennáll a lehetősége a beszállító csatornák leállásának például a behajózó kikötők lezárása miatt újabb fertőzések esetén” – indokolta a minisztériummal a múlt héten folytatott egyeztetéseket az egyik kínai élelmiszeripari vállalat kereskedője a Reuters hírügynökségnek. „Készleteink növelésére és a szokásosnál magasabb szinten tartására kértek fel bennünket. Nem állnak jól a dolgok például Brazíliában” – mondta.

Brazília Kína legnagyobb szójabab beszállítója. „Az egyik legnagyobb aggodalmunk az, milyen hatással lehet a járvány Dél-Amerikában a kínai nyersanyagszállításokra” – mutatott rá egy másik forrás a Reuters hírügynökségnek.

Korábban írtuk

Márciusban több tényező, a nagy esőzések és a járványügyi korlátozások miatt fellépő munkaerőhiány együttes hatására visszaestek Brazília szójabab szállításai, a kínai készletek pedig rekordalacsonyra csökkentek.

A pekingi kereskedelmi minisztérium nem válaszolt a Reuters hírügynökségnek az élelmiszeripari alapanyagok készletezése ügyében feltett kérdéseire.