Fotó: MTI/EPA/Vu Hong, archív, illusztráció
Hirdetés

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi tárgyalások összeomlásával a két ország bennrekedt egy „adok-kapok” jellegű vámtarifa-háborúban: ahogyan az Egyesült Államok megemelte a kínai importtermék vámtarifáját, úgy erre válaszul Kína több ezer amerikai importtermékre szabott ki pótvámot.

A két ország közötti ellentétek múlt héten tovább fokozódtak, miután az amerikai kormányzat súlyos szankciókkal sújtotta a Huawei Technologies kínai telekommunikációs óriásvállalatot. Az intézkedés jelentős csapás a Huawei számára, de megzavarta a globális technológiai ellátási láncokat és a befektetőket is.

Hszi Csin-ping, aki háromnapos látogatást tett a kínai kommunista forradalom egyik bölcsőjének számító dél-kínai Csianghszi tartományban, helyieknek arról beszélt, hogy a kínaiaknak tanulniuk kell a múlt nehézségeiből. Úgy fogalmazott, hogy napjainkban számos nagyobb hazai és külföldi kihívást és veszélyt kell legyőzni.

„Országunk még mindig a fontos stratégiai fejlődési lehetőségek időszakában van, de a nemzetközi helyzet egyre összetettebb” – mondta Hszi Csin-ping, hozzátéve, hogy fel kell készülni a különböző nehéz helyzetekre.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség az államfő látogatásáról készült tudósításában nem fejtette ki pontosan, hogy milyen nehézségekről lehet szó, ahogy nem volt közvetlen utalás az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra sem.

A technológia és a technológiai fejlődés fontosságáról szólva a kínai elnök leszögezte, hogy a technológiai innovációk a vállalkozások éltető elemei. Csak a saját tudásra és technológiára alapozva lehet versenyképesebb termékeket gyártani, és csak így lehet győztes pozícióba kerülni a kíméletlen versenyben.

Hszi Csin-ping felkeresett egy ritkaföldfém-üzemet is, elindítva ezzel olyan találgatásokat, hogy ez a szektor lehet az amerikai-kínai kereskedelmi háború új színtere. Kína ritkaföldfém-készleteinek helyzetéről, a kitermelésről, a hasznosításról és a környezetvédelmi intézkedésekről tájékozódva az államfő leszögezte, hogy a ritkaföldfémek „fontos stratégiai erőforrások és nem-megújuló nyersanyagok”.

A Saxo Bank épp szerdai elemzésében hívta fel a figyelmet arra, hogy Kínának egy különleges fegyvere is van az Egyesült Államokkal való kereskedelmi konfliktusban: a ritkaföldfémek bányászatában az ázsiai ország adja a világtermelés 85 százalékát. A ritkaföldfémek kritikus fontosságúak az elektronikában és a hadi eszközök egyes típusainál, mint a precíziós fegyverek vagy a GPS-berendezések.

A bank elemzői szerint ezzel lehet összefüggésben az is, hogy a ritkaföldfém-bányászattal foglalkozó ausztrál Lynas a héten bejelentette, hogy amerikai ritkaföldfém-bányászati cégekkel együtt közösen termelőüzemet létesítenek az Egyesült Államokban.

Szakértő: Trump az ország gazdasági érdekeit védi

Donald Trump amerikai elnök az ország gazdasági érdekeit próbálja védeni a Huawei ellen elrendelt szankciókkal – mondta Bársony Péter IT-szakértő az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.
A mobiltelefonokon futó szoftverek túlnyomó része amerikai kézben van, ugyanakkor a hardware jelentős része nem. A vezető okostelefon-gyártók rangsorában az első a Samsung, a második a Huawei, s csak ezután következik az Apple. A ritka földfémek bányászata is jelentős részben a kínai állam kezében van, ezekre az anyagokra pedig szinte minden elektronikai eszközben szükség van – jegyezte meg a szakember.
A Huawei ugyanakkor vezető hálózatfejlesztő, ezért aki elkötelezett az 5G rendszerek bevezetésében, az együtt fog működni a kínai céggel – vélekedett Bársony Péter.
A Huawei ellen egy hete elrendelt amerikai szankciók hatálybalépését az amerikai kereskedelmi minisztérium 90 napra felfüggesztette, hogy az érintett vállalatoknak legyen idejük felkészülni – tette hozzá.