Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Washington tárgyaljon Moszkvával ahelyett, hogy kilép a  szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) szerződésből – közölte szombaton a kínai külügyminisztérium.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A tárca egyben hangsúlyozta: kizárt egy olyan multilaterális megállapodás, amely az INF-szerződés helyébe lépne. Az Egyesült Államok pénteki kilépése az INF-ből kedvezőtlen következményekkel járhat – írták a nyilvánosságra hozott dokumentumban.

Donald Trump amerikai elnök Oroszországot vádolja azzal, hogy megsértette az 1987-ben született megállapodást, amely véleménye szerint akadályozza Washingtont abban, hogy szembeszálljon Kína egyre növekvő katonai képességeivel.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint Kínának van a világon a negyedik legjelentősebb nukleáris arzenálja, mintegy 280 atomtöltete. Az Egyesült Államoknak 6450, míg Oroszországnak 6850 ilyen eszköze van. Peking ugyanakkor sokat költ nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek kifejlesztésére. 

A kínai külügyminisztérium ellenzi az Egyesült Államok kilépését a szerződésből, egyben arra szólítja fel Washingtont és Moszkvát, hogy építő párbeszéd útján rendezze tisztességesen nézeteltéréseit. Az INF-szerződés jelentős szerepet játszik a globális stratégiai egyensúly megőrzésében – emelte ki a tárca.

A kínai kormány ugyanakkor ellenzi azokat az lehetséges erőfeszítéseket, amelyek célja egy új megállapodás megteremtése, hogy abba más országokat is belevegyenek. 

Kína szembehelyezkedik azzal, hogy a szerződést kétoldalúból többoldalúvá alakítsák. Rendkívül fontos a jelenlegi megállapodás fenntartása, végrehajtása ahelyett, hogy egy újat kössenek – hangoztatta közleményében a kínai külügyminisztérium.