Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A Forbes Global Media Holdings és a Magnus Opus Acquisition Limited tervezett egyesülését először tavaly augusztusban jelentették be, és várhatóan a jövő hónapban véglegesítik. A SEC-bejegyzésekből kiderül, hogy a Magnus Opus az állami tulajdonú Chinese Investment Corporationtől kapta a kezdőtőkéjét. Az Egyesült Államokban működő, többi kínai állami tulajdonú médium – mint például a Xinhau News Agency és a China Daily – kötelesek nyilvánosságra hozni a Kínai Kommunista Párttal (KKP) való kapcsolataikat, de az, hogy a Forbes már egy ismert márkanév, ezt bizony feledtetheti, és így a KKP a saját témáit könnyebben csempészheti be az amerikai fősodratba.

„A Forbes egy közismert amerikai brand, amelynek hatalmas propagandaértéke van a KKP számára” – írta négy republikánus szenátor – Tom Cotton (Arkansas), Bill Cassidy (Louisiana), Bill Haggerty (Tennessee) és Ted Cruz (Texas) – Janet Yellen pénzügyminiszterhez intézett nyílt levelükben, amelyben azt követelték, a kormány fordítson több figyelmet a KKP amerikai eszközök megvásárlására irányuló törekvéseire. – „Ha a KKP dönthet a Forbes tartalmával és üzleti tevékenységeivel kapcsolatba, illetve hozzáférhet annak pénzügyi és személyes kutatásaihoz, az komoly nemzetbiztonsági fenyegetést jelenthet az Egyesült Államokra nézve”.

A Forbes-t 1917-ben alapította B.C. Forbes, és az 1920-as években ez volt az Egyesült Államok egyetlen üzleti magazinja. A kiadvány a leggazdagabb amerikaiakról évente megjelentetett listáról, az úgynevezett Forbes 400-ról híres. Értékét 2014-ben 475 millió dollárban (több mint 170 milliárd forint) határozták meg, amikor a cég 95 százalékát egy hongkongi székhelyű befektetési csoport, az Integrated Whale Media Investments vásárolta meg. A Forbes család jelenleg a fennmaradó 5 százalékot birtokolja.

(forrás)

Korábban írtuk