Az enyhítések a fővárost, Pekinget is érintik, ahol a kórházak ezentúl nem tagadhatják meg az ellátást azoktól, akiknek nincs 48 óránál nem régebbi negatív vírustesztje. A szigorítások ellen tiltakozók egyebek között azt is a hatóságok szemére vetették, hogy januárban egy állapotos nő elvetélt, miután a kórház – a teszt hiányában – megtagadta tőle az ellátást.

Hirdetés

A délkelet-kínai Szecsuán tartomány fővárosában, a 16,3 milliós Csengtuban ezentúl nem szükséges negatív teszt a közterületeken tartózkodáshoz, és a metrókon sem fogják kérni.

Több városban a regisztrált fertőzöttek számának emelkedése ellenére ismét kinyithattak az éttermek, bevásárlóközpontok és az iskolák is. Köztük van az északnyugati Ürümcsi is, ahol a múlt héten tízen haltak meg egy lakástűzben, a tiltakozók szerint azért, mert a lezárások akadályozhatták a mentést és a menekülést.

Az enyhítések értelmében továbbá sok helyen elhagyták a mostanáig kötelező tömeges teszteléseket, melyeket sokan a kormány zéró-Covid politikája egyik szimbólumának tartanak.

E politika egész városrészek lezárását és karanténok elrendelését is lehetővé teszi a hatóságoknak, valamint azt, hogy barikádokat emeljenek járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt lakó- és gyárépületek köré.

Jóllehet az esetszámok még mindig alacsonyabbak, mint sok országban, az utóbbi hetekben ismét nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, mindeközben csökkent az újonnan beoltottaké. Az oltási kampányt nehezíti, hogy Kínában még mindig nem hagytak jóvá külföldi gyártmányú vakcinákat.

Mindeközben a zéró-Covid politika egyik arcának is tartott Szun Csun-lan kínai miniszterelnök-helyettes szerdán az országos közegészségügyi bizottságban elmondott beszédében leszögezte: a vírus omikron variánsa kevésbé veszélyes, mint a korábbi mutációk, s ez „új körülményeket teremt”.

Korábban írtuk