A CTS szerda reggeli hírműsorában olyan szalagcímeket lehetett olvasni, melyek szerint a sziget „a háború szélén áll”, a legnépesebb várost, Hszinpejt (Új-Tajpejt) kínai rakétatámadás érte, illetve arról is hírt adtak, hogy robbanás történt a tajpeji kikötőben, s több hajó és épület megsemmisült.

Hirdetés

Egyéb szalagcímek emellett Tajpejt sújtó heves jégesőről, Tajvan északi részén kitört vulkánról, valamint újonnan felfedezett olajmezőkről számoltak be. A CTS még aznap elnézést kért. A téves híradásokkal kapcsolatban azt mondták, hogy a képek a katasztrófavédelem korábbi videofelvételei közül származnak, amelyeket egy májusi katasztrófavédelmi gyakorlaton kellett volna levetíteni.

A televízió részéről pénteken hozzátették, hogy vizsgálatot indítottak. „A tévedés jó lecke volt újságíró barátaink számára” – jelentette ki Cseu Kuo-cseng tajvani védelmi miniszter az üggyel kapcsolatban. Kína saját területének, szakadár tartományának tekinti az 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező szigetet.

Korábban írtuk