Fotó: MTI/EPA/Yonhap
Hirdetés

Mun úgy vélte, hogy a Washington és Phenjan közötti tárgyalások megfeneklése Észak-Koreának, Kínának és Dél-Koreának egyaránt kárt okoz.

Hszi Csin-ping leszögezte: Peking támogatja Dél-Korea erőfeszítéseit az Észak-Koreával fennálló kapcsolatai javítására, és ösztönzi a béketárgyalások megindítását célzó törekvéseit.

A nap folyamán Hszi fogadta a szintén Kínában tartózkodó Abe Sindzó japán miniszterelnököt is. A találkozón ismételten békés, tárgyalásos megoldást sürgetett az észak-koreai konfliktus ügyében, a térség stabilitásának fenntartása végett.

Hszi legutóbb a G20-csoport vezetőinek júniusi oszakai csúcstalálkozóján egyeztetett a japán kormányfővel. A bilaterális kapcsolatok valamelyest javulásnak indultak japán második világháborús szerepe, illetve a rendezetlen területi igények következtében éveken át húzódó feszültségeket követően. Továbbra is viták tárgyát képezik a két ország között Peking dél-kínai-tengeri területi követelései és a hongkongi tüntetésekkel szembeni fellépés. Japán ugyanakkor fejlesztené a gazdasági együttműködést Kínával. Abe mostani találkozója Hszivel egyben a kínai elnök tavaszra tervezett látogatását is hivatott egyengetni a szigetországban.

Látogatása során Mun szintén találkozni fog a japán miniszterelnökkel. A keddi hármas csúcstalálkozón, amelynek Peking és a délnyugat-kínai Csengtu ad otthont, részt vesz Li Ke-csiang kínai miniszterelnök is.

Elemzők szerint a csúcson gazdasági kérdések is terítékre kerülnek, de a fő téma Észak-Korea lesz.

A múlt héten Kína – Oroszországgal közösen – javaslatot nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsában, indítványozva néhány, Észak-Koreát sújtó szankció feloldását.

Egyelőre nem tudni, hogy Dél-Korea támogatja-e a javaslatot. Nem nyilvánított véleményt még a japán vezetés sem, amely szintén támogatja a Phenjanra kirótt szankciókat.

Dél-Korea és Japán a szankciókat elszántan védelmező Washington regionális szövetségesei.

Ugyancsak a múlt héten Stephen Biegun, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja dél-koreai és japán látogatása után két napig Kínában folytatott tárgyalásokat Phenjanról.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető 2018 júniusa óta háromszor is találkozott, ám az elsősorban az észak-koreai nukleáris leszerelésről zajló tárgyalások eredménytelenül zárultak.

Kim, aki tavaly egyoldalúan felfüggesztette a kísérleti atomrobbantásokat és rakétakísérleteket, nem zárta ki, hogy Észak-Korea „új útra” lép, ha az Egyesült Államok nem hagy fel a Phenjan elleni szankciókkal és nyomással. Észak-Korea május óta több mint tíz alkalommal végzett rakétakísérleteket, hogy nyomást gyakoroljon Washingtonra, és kilátásba helyezte a kísérleti atomrobbantásokra és a hosszú távú rakétatesztekre elrendelt moratórium visszavonását, ha az Egyesült Államok az év végéig nem tesz lényeges engedményeket.