Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Vlahosz
Hirdetés

Az ND vezetője a 46 éves Hrísztosz Sztaikúrasz közgazdászt nevezte ki kormánya pénzügyminiszterévé. Sztaikúrasz az ND gazdasági ügyekért felelős koordinátora és törvényhozó volt 2007 óta.

Micotákisz a külügyminisztérium éléreNíkosz Déndiaszt jelölte. A 60 éves Déndiasz igazságügyi és védelmi miniszter volt korábbi konzervatív kormányokban.

A miniszterelnökkel együtt 21 tagú kabinet kedden teszi le a hivatali esküt. Az új görög kormányról július 21-én tartanak bizalmi szavazást a parlamentben.

Az új görög miniszterelnök hétfőn tette le a hivatali esküt. „Ma nekilátunk a kemény munkának. Teljes mértékben bízom abban, hogy képesek vagyunk felnőni a feladathoz” – mondta Micotákisz azt követően, hogy a Jerónimosz athéni érsek vezette, az athéni elnöki palotában tartott eskütételi szertartás keretében letette az esküt.

Az ND a voksok 39,83 százalékát szerezte meg a vasárnapi parlamenti választásokon, míg az Alekszisz Ciprasz előző miniszterelnök eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a szavazatok 31,55 százalékával a második helyre szorult.

Az ND 158 képviselői helyre számíthat a 300 fős törvényhozásban, míg a Sziriza 86-ra. A két párt által megszerezhető képviselőhelyek száma közötti nagy különbség oka, hogy a görög választási törvény értelmében a győztes párt további 50 – pótlólagos – mandátumot kap.

Micotákisz kormányának nagyon gyorsan kell cselekednie, hiszen az országnak számtalan gazdasági gonddal kell szembenéznie. Történik ez annak ellenére, hogy Athén tavaly ősszel sikeresen zárta utolsó, harmadik segélyprogramját, amelyben 2015 augusztusában állapodott meg a hitelezőkkel, hogy kikerüljön az adósságválságból, ezzel nyolc év után visszatérhetett a nemzetközi pénzpiacokra. Az euróövezeti állandó mentőalap (ESM) három év alatt 61,9 milliárd euró hitelt nyújtott Athénnak, amelynek a még rendelkezésére álló további 24,1 milliárd euróra már nem volt szüksége.

Az ND vezetője választási kampányában azt ígérte, hogy csökkenti az adókat, az országot pedig még jobban befektetésbaráttá teszi.

Micotákisznak hétfőn gratulált választási győzelméhez többek között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB), Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A görög vezető meg nem nevezett tanácsadói szerint azonban az első külföldi vezető, aki gratulált Micotákisznak, Recep Tayyip Erdogan török elnök volt, aki már vasárnap este felhívta őt. A török külügyminisztérium hétfőn közölte: a tárca reményei szerint javulni fognak a kétoldalú kapcsolatok Micotákisz vezetése alatt.