Születési, halálozási és bevándorlási adatok alapján az amerikai népszámlálási hivatal munkatársai azt jósolják, hogy valamivel több mint 3 évtized múlva a jelenleg még kevesebben lévő kisebbségek a lakosság 55 százalékát fogják adni.

A spanyolajkúak, akik most a lakosság 15 százalékát teszik ki, 2050-re már 30 százalékot fognak adni. A szakemberek szerint a fekete bőrű emberek hányada 15 százalékra, míg az ázsiaiaké 4-ről 9 százalékra fog nőni erre az időre.

A hivatal munkatársai szerint bár jelenleg a nem spanyolajkúak teszik ki a lakosság kétharmadát, csak 55 százalékuk fiatalabb 5 évesnél..

„A fehér lakosság idősebb, és többségben vannak azok, akik az ötvenes években az amerikai demográfiai robbanás előtt születtek. Így ők már túlvannak a termékenységük csúcsán” – mondta William Frey, a washingtoni Brookings Intézet demográfiai szakértője.

A népszámlálási hivatal előrejelzése szerint összességében az amerikai lakosság 305 millióról 439 millióra fog nőni 2050-re.

A fehér lakosság egyik legnagyobb problémája az öregedés: az elkövetkező 40 évben a 85 év feletti emberek száma meg fog triplázódni – állítja a hivatal.

(InfoRádió/BBC)