A március 28. és április 2. között végrehajtott Weka (a szuahéli szó jelentése: Állj!) fedőnevű műveletben két kontinens 24 országa volt érintett, ahol a nyomozások és a hírszerzési információcsere segítségével bűnözői hálózatokat számoltak fel – áll a lyoni székhelyű nemzetközi rendőri szervezet közleményében.

Hirdetés

Az országok között volt egyebek mellett a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya, Szudán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Marokkó, Tunézia, Spanyolország és Görögország.

Az Interpol embercsempészetre szakosodott különleges egysége összehangolt műveletben vett őrizetbe 195 ember. Közülük 88-at embercsempészet, 63-at pedig más jellegű csempészet miatt állítottak elő. A többi gyanúsított okirathamisítás, kábítószerrel történt visszaélés, illetve környezetvédelmi károk okozása miatt került rendőrkézre.

A legnagyobb szabású rendőri akciók egyike volt a szudáni rendvédelmi erőké, amelyek mintegy száz áldozatot mentettek ki több mint húsz embercsempész karmaiból. Egyes bűnözők a Közel-Keletre akarták vinni az áldozataikat, mások pedig műanyaggyárakban zsákmányoltak ki gyermekeket.

Korábban írtuk


A művelet során találtak egy tízéves kislányt is, akit Kenyában akartak kényszermunkásként háznál dolgoztatni, Ugandában pedig három gyanúsítottat fogtak el, aki fiatal lányokkal kereskedett Kenya és Uganda között.

A Dél-afrikai Köztársaságban öt kínait vettek őrizetbe egy textilgyárban, ahonnan a bűnüldöző szervek egyúttal 17 malawi állampolgárt szabadítottak ki. Ez utóbbiakat napi 15 órán át dolgoztatták erőszakkal, étel és pihenő nélkül, és egy raktárban a puszta földön aludtak. Elmondták, hogy fizikai erőszak áldozatai voltak.

„Ezek az áldozatok maguktól nem tudtak volna kiszabadulni szörnyű helyzetükből és szenvedéseikből. Ezért az Interpol nem áll meg itt” – jelentette ki Jürgen Stock, az Interpol főtitkára, aki bizonyos abban, hogy a következő hónapokban további letartóztatások várhatók.