Fotó: ShutterStock.com/360b
Hirdetés

A beutazási tilalom kiterjed Dominic Raab miniszterelnök-helyettesre és igazságügyi miniszterre, továbbá Theresa May volt miniszterelnökre is.

A külügyi tárca közleményében azt írta: „tekintettel az Egyesült Királyság kormányának példátlanul ellenséges fellépésére, amely különösen az Oroszországi Föderáció magas rangú tisztviselői elleni szankciók bevezetésében nyilvánult meg, (az orosz hatóságok) úgy döntöttek, hogy a brit kormány kulcsfontosságú tagjait és számos politikai személyiséget felveszik az orosz beutazási tiltólistára”.

A teljes tilalmi névsorban szerepel még Grant Shapps közlekedési miniszter, Priti Patel belügyminiszter, Rishi Sunak pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős miniszter, Nadine Dorries digitális, kulturális, média- és sportminiszter, James Heappey védelmi miniszterhelyettes, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, Suella Braverman, Anglia és Wales főügyésze.

„Ez a döntés válaszlépés arra, hogy London féktelen információs és politikai kampányt indított, amelynek célja Oroszország nemzetközi elszigetelése, az országunk elszigetelési feltételeinek megteremtése és a hazai gazdaság megfojtása” – mutatott rá a minisztérium.

A tárca hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság szándékosan fokozza a feszültséget Ukrajna körül azzal, hogy halálos fegyvereket szállít oda, és koordinálja a NATO azonos célú erőfeszítéseit.

Moszkva továbbá elfogadhatatlannak tartja, „ahogy London uszítja nemcsak nyugati szövetségeseit, hanem más országokat is, erőteljesen arra ösztökélve őket, hogy nagyszabású oroszellenes szankciókat vezessenek be, amelyek azonban értelmetlenek és szándékával ellentétes hatást váltanak ki”.

Az orosz külügyminisztérium szerint „a brit hatóságok oroszgyűlölő irányvonalának fő célja az Oroszországgal szembeni negatív hozzáállás fokozása és a kétoldalú kapcsolatok megkurtítása gyakorlatilag minden területen, ami káros a brit népnek, jólétének és érdekeinek”.

Az orosz külügyminisztérium arra is figyelmeztetett, hogy hamarosan ismét bővíti az oroszellenes hangulathoz hozzájáruló brit politikusok és parlamenti képviselők tilalmi listáját.

A névsort olyan brit politikusok és parlamenti képviselők nevével egészítik ki, akik „hozzájárulnak az oroszellenes hisztéria szításához, az egész Nyugatot fenyegető nyelvezet használatára kényszerítik a Moszkvával folytatott párbeszédben, és gátlástalanul uszítják a kijevi neonáci rezsimet” – zárta a közleményét az orosz külügyminisztérium.

Korábban írtuk