Daniel Freund  német zöldpárti EP-képviselő – aki a napokban megdöntötte a napi orbánozás rekordját – arra kérte az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsot vezető Charles Michelt, hogy zárja ki Orbán Viktort a fontos döntéseket hozó csúcstalálkozók résztvevői közül, mivel „Magyarország nem tekinthető többé demokráciának”.

Hirdetés

Freund most Twitteren tette közzé, mit válaszolt erre a belga politikus – szúrta ki a Népszava.

Michel leszögezi: az Európai Tanács összetételét az EU-Szerződés határozza meg. Eszerint az intézményt a tagállamok állam- illetve kormányfői, a testület elnöke és az Európai Bizottság elnöke alkotja.Európai Tanácsnak nincs mérlegelési jogköre, hogy kit hívjon meg az üléseire.

A tagállamoknak kell eldönteniük, hogy képviseltetik-e magukat, és azt is, hogy fennállnak-e olyan okok, amelyek miatt az állam- vagy a kormányfőjük nem vehet részt a csúcsszintű találkozón – folytatta az ET-elnök, hozzátéve hogy sem az Európai Tanács, sem annak elnöke nem dönthet arról, hogy a nemzeti jog alapján ki a tagállam állam- vagy kormányfői szintű képviselője, válaszolta Charles Michel a zöldpárti EP-képviselőnek.

Korábban írtuk

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.