Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

A második mandátumra pályázó elnököt azt követően kérdezték jelöltségéről, hogy előző nap a PNL vezetőségével egyeztetett. Iohannis nem kívánta kommentálni, hogy a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette ellenzéki USR-PLUS szövetség saját jelöltet indít, csak annyit mondott: minden ellenfelet versenytársnak tekint, kampányolni pedig saját magáért fog.

Iohannis újabb éles támadást intézett a szociálliberális kormánytöbbség ellen, felszólítva a PSD-ALDE kormányt, hogy a május 26-i népszavazás üzenetét és az európai bírálatokat figyelembe véve korrigálja az igazságügyi törvényeket.

Az államfő az Európa Tanács korrupcióellenes testülete (GRECO) által előző nap közzétett, Romániát elmarasztaló jelentését kommentálva úgy vélekedett: roppant aggasztó, hogy Romániában nem javult a helyzet a jogállamiság terén, és erre továbbra is az európai intézményeknek kell figyelmeztetniük a bukaresti kormányt. Iohannis szerint a PSD-ALDE kormány rendre figyelmen kívül hagyja az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és a GRECO jelzéseit, miszerint az „úgynevezett igazságügyi reform” rossz irányba halad, és szembemegy azzal az egyértelmű népakarattal is, amelyet a május 26-i korrupcióellenes népszavazáson fejeztek ki a román választók.

Az elnök szerint nem elegendő, hogy a PSD vezetését átvevő Viorica Dancila miniszterelnök – a népszavazáson kifejezett tilalomnak megfelelően – megígérte, hogy kormánya nem fogad el sürgősségi rendeletet a büntetőjog területén. Iohannis szerint a kormánynak kell kezdeményeznie azt a – parlamentben elfogadandó – törvénytervezetet, amely összhangba hozza az igazságügyi törvényeket a jogállamiság elveivel, az uniós elvárásokkal és a választók akaratával.

Újságírói kérdésre válaszolva Iohannis az EU vezető tisztségeinek elosztására is kitért. Elmondta: a legfontosabb tisztségeknél mellőzött keleti tagállamok azt az ígéretet kapták, hogy több elnökhelyettesi tisztséget kapnak majd a következő Európai Bizottságban.