Fotó: shutterstock, archív. Készítette: Alexandros Michailidis
Hirdetés

Bár Grabar-Kitarovic hivatalosan még nem jelentette be újraindulását, hétfőn Kninben, a Vihar hadművelet évfordulóján, a horvát győzelem és hálaadás napján újságíróknak úgy nyilatkozott: államfőként érkezett a rendezvényre, és az elkövetkező öt évben is államfőként tér vissza. Plenkovic újságíróknak nyilatkozva az államfőnek ezt a bejelentését erősítette meg.

A várhatóan az év végén tartandó elnökválasztásra hivatalosan eddig tizenhárman jelöltették magukat.

Grabar-Kitarovic korábban azt mondta: döntését a nemzeti ünnep utánra halasztja, mert a knini megemlékezésen államfőként, nem pedig államfőjelöltként akar részt venni. Szavai szerint azért, hogy ez a különleges nap Horvátország számára ne a választásokról szóljon.

Az ellenzéki pártok szerint ugyanakkor éppen az ellenkezője történt: az államfő a nemzeti ünnepet használta fel arra, hogy bejelentse újraindulását.

Eközben egyre csökken Grabar-Kitarovic népszerűsége.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint – amennyiben most tartanák az elnökválasztást – Kolinda Grabar-Kitarovic az első helyen végezne 29,3 százalékkal, de harmadik hónapja csökken a népszerűsége. A második helyen – a horvát sajtó szerint legfőbb riválisa – Zoran Milanovic volt kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje áll 24,8 százalékkal, míg a harmadik helyet Miroslav Skoro független jelölt, népszerű horvát énekes és üzletember foglalja el 18,5 százalékkal. Miroslav Skoro szintén a jobboldali szavazók támogatására számít.