Az Európai Bizottság szerdán közölte annak a 12 városnak a listáját, amelyek bekerültek a verseny végső szakaszába. A címet elnyerő város egymillió eurós díjat kap innovatív tervei megvalósítására.

Hirdetés

Az Európa Innovációs Fővárosa (iCapital) címért folyó versenyt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja szervezi és finanszírozza. A verseny végén azt a várost díjazzák, amelyik dinamikus innovációs rendszereket alakít ki, ezekkel válaszol a közéleti kihívásokra, és javítja az emberek életminőségét.

Az idei verseny döntőjébe Kolozsvár mellett a finnországi Espoo, a belgiumi Gent és Leuven, a hollandiai Groningen és Leeuwarden, az ausztriai Linz és Bécs, a svédországi Helsingborg, az olaszországi Milánó, az izlandi Rejkjavik és a spanyolországi Valencia jutott.

A döntősöket egy szakértői zsűri választotta ki, amely az innovatív városfejlesztési megoldások mellett azt is vizsgálta, hogy milyen mértékben sikerült bevonni a lakosságot a helyi döntéshozatalba.

Korábban írtuk

Az Európa Innovatív Fővárosa címet elnyerő város az egymillió eurós díjat innovációra, valamint a lakosság, a közigazgatás, az akadémiai és az üzleti körök közötti kapcsolatok megteremtésére fordíthatja. A verseny további öt helyezettjét 100-100 ezer euróval díjazzák.

A versenyt hatodik alkalommal szervezik meg. A címet tavaly a franciaországi Nantes nyerte el.

A verseny eredményét szeptember 22-24. között hirdetik ki az európai kutatás és innováció napjai keretében.