Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Csütörtökön kiadott elemzésében a pénzügyminisztérium közölte, hogy számításai szerint idén 5,5 százalékkal csökkenhet a bruttó hazai termék (GDP). Decemberben még 1,0 százalékos növekedést prognosztizált a tárca.

A helyzet a második negyedévben lesz a legsúlyosabb, utána a gazdaság fokozatosan növekedésnek indul. A következő évi GDP-növekedési előrejelzést a decemberi 1,1 százalékról 1,3 százalékra javította a minisztérium, a 2022-est pedig 1,2 százalékról 1,3 százalékra vitte fel.

Finnország központi bankja márciusban közzétett előrejelzésében még 1,5-4 százalékos visszaesést jósolt a finn gazdaságnak az idei évre. A finn exporttermékek iránti kereslet visszaesése miatt biztosan csökkenni fog a gazdaság teljesítménye, és ha a háztartások fogyasztása is jelentősen mérséklődik, valamint a járvány miatt a hazai ellátási láncokban zavarok keletkeznek, a recesszió még a jelzettnél is mélyebb lehet – figyelmeztetett akkor a bank.

A finn kormány 15 milliárd euró értékű támogatási csomagot hagyott jóvá március 20-án, hogy segítse a járvány gyors terjedése miatt bajba került gazdaságot. A program javarészét hitelgaranciák nyújtása teszi ki, de a munkaerőpiac támogatására is jut a pénzből. A finn pénzügyi felügyelet pedig csökkentette a bankokra vonatkozó tartalékkövetelményeket, így a bankok hitelezési kapacitása 52 milliárd euróval emelkedett meg.

Finnország hazai összterméke tavaly október-decemberben az előző negyedévhez képest 0,7 százalékkal csökkent, éves összevetésben pedig mindössze 0,4 százalékkal nőtt. A finn gazdaság a tavalyi év egészében 1 százalékkal bővült.