Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Az Irish Independent című lap által nyilvánosságra hozott feljegyzés szerint az elmúlt hónapokban Írországba érkezett több tízezer menekült rendkívüli terhet jelent az ország infrastruktúrájára, mivel a migrációs hullám negatívan érintette a lakhatást, a turizmust és a közlekedést.

Ráadásul a lakhatásra gyakorolt hatás a már egyébként is meglévő ingatlanhiány idején jelentkezik: az Irish Times korábban arról számolt be, hogy egy ponton az egész országban kevesebb mint ezer bérelhető lakás állt rendelkezésre.

Mindemellett jelentős a településekre és helyi közösségekre – amelyek némelyikének lakossága néhány hét alatt megduplázódott – gyakorolt hatás is, és a dokumentum szerint „a [válság] helyi lakosságra és különösen a hátrányos helyzetű közösségekre gyakorolt hatása veszélyezteti a társadalmi kohéziót és integrációt”.

A jelentés végül arra figyelmeztet, hogy a kormány jelenlegi gyakorlata heteken belül „fenntarthatatlanná” válhat, ami veszélyezteti a közszolgáltatásokat, és valószínűleg sok bevándorló és menekült marad bevétel és szállás nélkül.

Korábban írtuk

A szomszédos Nagy-Britannia visszafogott reakciójával ellentétben a dublini hatóságok megingathatatlanok voltak abban, hogy Írország „humanitárius válasza” az Ukrajnából érkező tömeges migrációra felülír minden más aggodalmat, még annak ellenére is, hogy a vidéken élő közösségek nagyon nehezen bírnak az újonnan érkezők hullámával, és külföldi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ellenőrizetlen migráció jelentős biztonsági kockázatot rejt magában.

Az ír hatóságok már azt javasolták az iskoláknak, hogy az állami nyelvtanulási támogatásból ukrán nyelvet tanítsanak a gyerekeknek, ami minden bizonnyal egy kétségbeesett kísérlet arra, hogy ellensúlyozzák a kudarcba fulladó integrációs erőfeszítéseket.

Eközben úgy tűnik, egyes politikusok újragondolják a válság megoldásával kapcsolatos, személyes elkötelezettségüket. Helen McEntee migránspárti igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, azon gondolkodik, hogy visszavonja az ukrán menekültek elhelyezésére tett ajánlatát, mert a „háza nem felel meg a célnak”.

„Mérföldekre van mindenhonnan” – mondta állítólag McEntee. – „Gyalog igazából sehová sem lehet eljutni onnan.”

(forrás)